elin_oppdal_moldejazz_studioistad.jpg
Elin Opdal, en av 750 frivillige som sikrer at Moldejazz dominerer bybildet en uke i juli hvert år. Frivillig innsats for Moldejazz er et stort pluss i enhver CV. Foto: Espen A. Istad

Glødende engasjement

Elin Opdal (27) er en fremragende representant for bærebjelken til Moldejazz, de frivillige. Uten de 750 som bruker ferie og fritid til å hjelpe festivalen, ville det blitt en stille uke i byen midt i juli.

Sist oppdatert: 05.07.2013
Det var faren som fikk Molde-jenta inn i frivillighetsarbeidet Siden hun var 16, hadde Elin jobbet i utelivsbransjen i byen.
- Pappa jobbet ved Festivalkroa og spurte meg i 2008 om jeg ville jobbe der jeg også. Med god serveringsbakgrunn, kom jeg fort inn i jobben og fikk mye tillit, forteller Elin. Hun minnes det gode miljøet, en sammensveiset gjeng av frivillige som jobbet i samme retning.

- Etter ett år ble jeg nestleder for stedet, og var det helt fram til åpningen av Plassen i sommer. Da ble det omlegginger og mye nytt for mange. Jeg ble barsjef for hele nybygget. En stor overgang, fra et lukket og lite offentlig sted til en jobb med mange utfordringer og upløyd mark. Ingen hadde hatt jobben før meg!

Elin hadde ansvaret for rundt 15-20 andre frivillige. Hun lærte veldig mye.
- Jeg regner med at det blir lettere å følge opp hver enkelt av de andre frivillige i min stab i år. I fjor var jobben ny og nesten alle de frivillige var også ukjente ansikt for meg. Jeg regner med at mange kommer tilbake til årets festival og at den miljøskapende delen av jobben får en sterkere plass. De frivillige har lange og harde dager og blir slitne. Da er den sosiale biten veldig viktig å gi plass til.

Mange frivillige er glødende interessert i frivillig-jobben, ikke så opptatt av jazzkonsertene. For Elin er det hele pakken som er viktig. Men foreløpig har hun ikke greid å oppfylle intensjonen om å få med seg minst fire konserter i løpet av uka.
- De blir gjerne ikke mer enn et par. Den mest spennende musikkopplevelsen hadde jeg i 2009 da Arve Henriksen spilte på Bjørnsonhuset. Også i fjor hadde jeg en artig opplevelse, da på Romsdalsmuseet, med Janelle Monàe. Hadde med mitt 15 år gamle søskenbarn fra Sverige. Hun hadde vært i Molde mange ganger før, men aldri på konsert. En fantastisk opplevelse for henne. Da jeg så reaksjonen hennes, fikk jeg flashback til min første konsertopplevelse, med Santana for rundt 10 år siden!

- Når gir du deg som frivillig?
- Jeg trives så godt at jeg har lyst til å fortsette i mange år til. Har stor forståelse hos mannen som jobber med frivillighet i andre sammenhenger enn jazzen, forteller Elin. De gifter seg i mars og Elin stiller med fersk giftering når hun igjen blir barsjef på Plassen i juli.

Til vanlig jobber 27-åringen på Molde Bryggeri i helgene. Hun har fullført studier innen administrasjon og jus ved Høgskolen i Molde, og planlegger å ta petroleumslogistikk i Kristiansund de neste par årene pluss noen logistikkfag i Molde. Så oversikt over varene i barene på Plassen er ingen vanskelig oppgave for 27-åringen. Det vil nok flaske seg i år også…