Moldejazz_presseslipp_1_2012.jpg

Sterke navn til Moldejazz!

STERKE NAVN ER KLARE TIL MOLDEJAZZ 16. – 21. juli 2012.
ARTIST IN RESIDENCE JON BALKE.
WAYNE SHORTER QUARTET, THE JOHN SCOFIELD HOLLOWBODY BAND,
SUSANNA WALLUMRØD/GIOVANNA PESSI og SWEEET HONEY IN THE ROCK.

Sist oppdatert: 05.07.2013
Pianisten og komponisten JON BALKE blir årets ARTIST IN RESIDENCE under årets Moldejazz. I tillegg kommer WAYNE SHORTER QUARTET, THE JOHN SCOFIELD HOLLOWBODY BAND, SUSANNA WALLUMRØD/GIOVANNA PESSI og SWEEET HONEY IN THE ROCK.JON BALKE - ARTIST IN RESIDENCE MOLDEJAZZ 2012
Balke har helt siden han «slo gjennom» midt på 1970 tallet i Arild Andersen og Radka Toneff sine grupper vært en våre mest originale og innflytelsesrike musikere og komponister innen jazz og annen samtidsmusikk.  I Molde vil vi få oppleve Jon Balke i fem – seks svært forskjellige musikalske konstellasjoner som viser hans store allsidighet og evne til å fordype seg i sitt musikalske materiale. Jon Balkes virksomhet har alltid vært todelt. På den ene siden en søken etter maksimal spontanitet i musikken, ved å etablere band som er basert mer og mer på ren improvisasjon som vi møter i trioen Jøkleba, og på den andre siden en søken etter et komponert, gjennomarbeidet kammermusikalsk orkestralt uttrykk som vi vil møte i prosjektet Siwan.

Jon Balke har gjort seg bemerket som solopianist blant annet gjennom utgivelsen «Book of Velocities» på ECM. Han har markert seg sterkt i mindre band som E’Olen, Masqualero, Sidsel Endresen Kvartett, Jøkleba og Batagraf. Men han er kanskje først og fremst kjent i en sentral rolle eller som leder av store band og prosjekter som Oslo 13, Jazzpunkensembelet, Magnetic North Orchestra, Magnetic Book og Siwan.
Vi vil sener komme tilbake til hele programmet for Jon Balkes opphold på årets Moldejazz. 

Trykk her for Jon Balke sin hjemmeside

WAYNE SHORTER QUARTET
Wayne Shorter er en av den moderne jazzens største saksofonister og komponister. Han gjorde en uforglemmelig konsert i Molde i 2007. Nå kommer han tilbake til Molde med sin kvartett som regnes som et av de aller beste småband i dagens jazz. Gjennombruddet kom med Art Blakeys Jazzmessengers, han var sentralt medlem i Miles Davis Quintet og startet Weather Report sammen med Joe Zawinul. I en alder av 78 år framstår Wayne Shorter som en vital musiker som videreutvikler sitt musikalske uttrykk sammen med et svært sammensveiset kollektiv som består av Danilo Perez (piano), John Patitucci (bass), Jorge Rossey (trommer).

Trykk her for Wayne Shorter sin hjemmeside

THE JOHN SCOFIELD HOLLOWBODY BAND
John «Sco» Scofield har i nærmere førti år vært en av jazzens mest sentrale gitarister.  Nå har han satt sammen et nytt band The Hollowbody der han lar seg utfordre av en annen av jazzens store gitarister, Kurt Rosenwinkel. John Scofield markerte seg på 1970 tallet hos Charles Mingus og Gary Burton, før han startet sin egen trio med Steve Swallow og Adam Nussbaum. Gjennom dette bandet ble Miles Davis oppmerksom på hans kvaliteter og «Sco» var med på flere plateinnspillinger med og et utall konserter med Miles, blant annet i Molde i 1984 og 1985. John Scofield har en tydelig identitet som gitarist og han setter sitt klare preg på de prosjektene han medvirker i, enten det er i samspill med Bugge Wesseltofts New Conception of Jazz, gospel med Mavis Staples eller New Orleans inspirert R&B med Piety Street Band. Med The Hollowbody Band utvider han paletten ytterligere.  John Scofield og Kurt Rosenwinkel (gitarer), Ben Street (bass), Bill Stewart (trommer).

Trykk her for John Schofield sin hjemmeside


SUSANNA WALLUMRØD/ GIOVANNA PESSI - Tidløs musikk gjennom flere århundrer
Et av fjorårets aller mest spennende musikalske samarbeid kom i stand mellom den sveitsiske harpisten Giovanna Pessi og den norske vokalisten Susanna Wallumrød. Deres felles CD-utgivelse, ”If Grief Could Wait”, er blitt beskrevet som ”intet mindre enn særdeles oppsiktsvekkende” og ”en av årets aller beste plater”. De fleste sangene er av den britiske middelalderkomponisten Henry Purcell, i tillegg til noen Wallumrød-originaler. Den avdøde folkrocksangeren Nick Drake samt Leonard Cohen er også representert som bidragsyterne til repertoaret. Susanna Wallumrød er mest kjent for sine soloplater, og arbeidet med duoen Susanna & the Magical Orchestra sammen med Morten Qvenild. I fjor ga hun i tillegg ut en mer rockepreget plate med tekster av Gunvor Hofmo. I samarbeidet med Giovanna Pessi viser Wallumrød nye sider av seg selv som vokalist, der stemmen er tilpasset de ulike sangen.Pessis eksepsjonelle barokkharpespill har tidligere blitt hørt på flere ulike ECM- innspillinger. Hun var i lang tid medlem i Christian Wallumrød Ensemble, ledet av Susannas bror. En strålende avslutningskonsert på årets Moldejazz er i vente. Susanna K. Wallumrød (vokal),
Giovanna Pessi(barokkharpe), Marco Ambrosini (nøkkelharpe), Jane Achtman (viola da gamba).


SWEEET HONEY IN THE ROCK - Kultgruppe som har nådd stjernestatus.
Da den nå Grammynominerte gruppa besøkte Moldejazz i 1991 var den ganske ukjent. Siden har den gjort stor suksess og framtrer i dag for fulle hus på scener som Carnegie Hall og Kennedy Center, og i juli – nok en gang i Molde Domkirke under Moldejazz. Sweet Honey in the Rock ble etablert i 1973, og er en a capella gospel/spiritualgruppe med nogo attåt – med mye attåt.  Ikke bare musikalsk – der sangene fra svart kirketradisjon suppleres av bl.a. reggae, afrikanske chants og blues – men også tekstlig – der gruppa i tillegg til det åndelige budskapet kommer med klare meldinger om kampen for rettferdighet over hele kloden. Gruppens ledemotiv er: We salute the women of the world and their fight for freedom and equality.Det er gått mer enn tjue år siden gruppa begeistret Moldejazzpublikum sist, så dette er noe du må høre nå, fordi ettertraktede Sweet Honey in the Rock også i framtida være en sjelden fugl på europeiske scener.

Trykk her for Sweet Honey In The Rock sin hjemmesideBilletter for salg via Moldejazz.no, Billettservice tel 815 33 133, www.billettservice.no og Posten.


For ytterligere informasjon kontakt festivalsjef Jan Ole Otnæs 91 88 53 93/71203150