Gjertrud_Hals.JPG
Foto: Sjur Fedje

Festivalkunstner 2011- Gjertrud Hals.

Moldejazz og Kunstnersenteret Møre og Romsdal er stolte over å kunne presentere Gjertrud Hals som årets festivalkunstner og festivalutstiller 2011. Som festivalkunstner er det Gjertrud Hals sitt kunstneriske uttrykk som vil prege Moldejazz sin visuelle profil i år.

Sist oppdatert: 05.07.2013

Gjertrud Hals (f 1948) er fra Finnøy, en liten øy i Sandøy kommune på Romsdals-kysten, og sier selv at dette i stor grad har påvirket hennes arbeid. Hun har sin utdannelse fra Statens lærerhøgskole i forming, Notodden og Oslo. Hun har i tillegg vært hospitant ved Kunstakademiet i Trondheim. Gjertrud Hals ble utdannet som billedvever, men fra omtrent tjue år tilbake har hun stort sett laget frittstående skulpturer i forskjellige fiber, så vel som ikke-fiber materiale. Hun liker det faktum at hun kan kreativt fungere som hun vil, bruke det materialet hun ønsker, være alvorlig og meditativ en dag og leken den neste.
Gjertrud har deltatt i en rekke gruppe og kollektive utstillinger i inn - og ikke minst - i utland. Blant annet flere ganger på Statens høstutstilling og landsdelsutstillingene. Hun har deltatt i flere utstillinger i USA, Japan, Tyskland, Sveits, Nederland, Spania, Frankrike, Belgia og Polen. I perioden fra 1985 og frem til i dag har hun hatt åtte separatutstillinger.
Gjertrud har hatt mange utsmykkingsoppdrag, blant annet Nord-Heggdal kapell, Draugen, Brage oljeplattformer, Distriktshøgskolen i Molde og Molde stadion.
Arbeider av Gjertrud er innkjøpt av offentlige og private samlinger i Europa, USA og Japan. Blant annet av Norsk Kulturråd i 1982, 1984, 1988 og 1998, Museet for samtidskunst, Leopold Hoesh museum i Tyskland, American Craft Museum, New York, og Museé des Arts Decoratifs, Lausanne, Sveits.
Utstillingen ved Kunstnersenteret Møre og Romsdal vil bestå av ulike installasjoner og skulpturer og vil fylle alle rom på senteret. Arbeidet med utstillingen pågår og vil finne sitt uttrykk i overgangen mellom natur og kultur. Det vil omhandle organiske former og abstrakte grunnformer. Det vil handle om spor etter levd liv, det forgangne. Det handler også om det moderne menneskets plass i naturen, der organiske strukturer knytter bånd til menneskelige former.