Roger_Engvik_med_bildet_Miles_Davis_signerte.jpg

Roger Engvik stiller ut sine Moldejazzbilder

Roger Engvik har fanget jazzhistorie med kamera gjennom en mannsalder. Bildet av legendene Van Morrison og Bob Dylan på samme scene under Moldejazz scene skapte oppstyr i 1996.

Sist oppdatert: 05.07.2013
Av Gry Støre og Pål Bakke

- Det var strengt forbudt, men bildet av Van Morrison og Bob Dylan på samme scene var et motiv jeg bare måtte ha. Derfor snek jeg meg langt bak til publikum med "kanonen" min og knipset mestermøtet. Vaktene oppdaget det og kom springende, men da var bildene allerede i boks, humrer fotograf Roger Engvik når han forteller en av sine mange historier etter 40 år som Sunnmørspostens fotograf under Moldejazz.
Stiller ut
I år har Moldejazz 50-årsjubileum og Engvik har takket ja til forespørselen om å stille ut bildene han har knipset under jazzfestivalen.
- Det blir mer som en bildereportasje enn er ren utstilling, sier Engvik.
Rundt 300 fotografier vil bli vist under årets festival. I tillegg bidrar Engvik med mer enn 40 bilder til en jubileumsbok som musikkjournalist Terje Mosnes har skrevet. Tittel: «Ut av det blå. 50 forrykende år med jazz i Molde».
Stjerner
Han har vært på plass med kamera når alle de store navnene har kommet til Molde.
Miles Davis. Dexter Gordon. Bill Evans og Stuff Smith.
Og Jan Garbarek. Mathias Eick. Ola Kvernberg. En gang unggutter med drømmer og ambisjoner, observert på jamsession eller i gatene under Moldejazz.
Uforglemmelig.
– Hvilken konsert jeg gjerne skulle ha opplevd på nytt? Mener du jeg skal klare å svare på det?
Han gjør et forsøk:
– Møtet med Bill Evans i 1980 var stort. Han var mitt idol i jazz, og jeg fikk være til stede under lydprøvene i Molde kino. Hadde jeg bare turt å snakke til han i tillegg!
– Konserten med Clark Terry Big Band i 1973. Et storband av solister. Publikum forlot lokalet med bakoversveis. I mange år var dette den ultimate konsertopplevelsen, sier han.
– Miles Davis i 1984. Transportproblemer gjorde at konserten ble utsatt til midt på natta. Det ble magisk. Jeg husker bildekunstner Astri Eidseth Rygh utbrøt: «Hadde han levd i Afrika ville han vært medisinmann».
– Og Jan Garbarek. Jeg fotograferte han som 16-åring på jamsession i 1963. Tre år senere var han tilbake med egen konsert, og siden har han vært gjest med jevne mellomrom. Når Moldejazz feirer 50 år er det egentlig rart at Garbarek ikke er med, mener Engvik.
Nykker
Men på slutten av 90-tallet begynte Engvik å gå lei.
– Det var på tide å slippe andre fotografer til. Dessuten var alle fotorestriksjonene rundt musikerne svært provoserende. Nå får vi kanskje fotografere under de to første låtene.
I gamle dager ble vi med stjernene på fisketur. Eller var med på rommet og drakk gin blandet med melk, forteller Engvik.
1996_Dylan_og_Morrison_paa_Romsdalsmuseet_utescene.jpg
Bob Dylan og Van Morrison på Romsdalsmuseet. Foto: Roger Engvik