Plassen_mini.jpg

Her er Plassen-artistene!

Jøkleba,  Tortoise, Neneh Cherry & The Thing og Stefano Bollani til Moldejazz

Kulturbygget Plassen åpner med nye festivalscener og programmet for to av spillestedene i huset er nå komplett. I den store salen, Teatret Vårt, er følgende artister klare: Marius Neset med Trondheim Jazzorkester, Jøkleba, Globe Unity Orchestra, Stefano Bollani Trio, Nik Bärtch Ronin, Tortoise, 120 Days og Neneh Cherry & The Thing. I den lille salen, Storyville, presenterer Moldejazz Erling Aksdal solo, Adrian Løseth Waade, Thomas Lehn/Paul Lovens, Jon Balke solo, Schlippenbach/Lovens/ Parker, Stephan Micus, Hayden Powell, John Tilbury/Keith Rowe/Kjell Bjørgeengen, Aki Takase /Han Bennink, Håkon Kornstad Tenor Battle og The Deciders.

Sist oppdatert: 05.07.2013
Plassen får en rekke nye spillesteder og til årets festival tar Moldejazz i bruk Teatret Vårt som erstatter Kulturhuset og Storyville som erstatter Forum, i tillegg vil en ny utearena på taket av bygget være i bruk hver dag. 
Jøkleba
Det tok ikke lang tid fra Jøkleba startet i 1991 til de oppnådde kultstatus i det norske musikkmiljøet. Jon Balke, Per Jørgensen og Audun Kleive, tre av våre mest framtredende improvisasjonsmusikere dannet et uforutsigbart musikalsk kollektiv. Etter en pause på åtte år kom Jøkleba tilbake med et brak under Vossajazz i 2011. Nå er de klare for en nysatsning på denne eksplosive trioen i samarbeid med video kunstneren Birk Nygård og lyddesigner Asle Karstad. Jøkleba beveger seg mot en slags surrealistisk musikalsk journalistikk hvor konsertstedet og omgivelsene spiller en vesentlig rolle.

Marius Neset med Trondheim Jazzorkester
Saxofonisten Marius Neset (26) fikk ikke bare et internasjonalt gjennombrudd i 2011, han ble også Årets JazZtipendiat og kvitterer for prisen med nyskrevet musikk for eget instrument og en ny og spennende utgave av Trondheim Jazzorkester. Gjennom sin kritikerroste Cd ”Golden Xplosion” og omfattende internasjonal turnévirksomhet var Marius Neset et av de heteste unge navnene på jazzscenen i 2011. Noen omtaler ham som den største norske saxofonisten siden Jan Garbarek.

Globe Unity Orchestra
Orkesteret har eksistert i mer enn 40 år som et frilynt stort band der alle har fått lov å spille akkurat det vil, men likevel tilpasset et ideal med frihet under ansvar. En lang rekke av klodens fremste musikere har i løpet av årene deltatt i bandets mange aktiviteter. Allikevel må initiativtakeren, pianisten Alexander von Schlippenbach regnes for å være en hovedperson i denne sammenheng.

Stefano Bollani
Den italienske pianisten Stefano Bollani er i ferd med å bli en av jazzens nye stjernenavn. Mange vil huske ham fra ellevilt samspill med bl.a. Stian Carstensen på Kulturhuset for noen år siden. Siden den gang her Bollani blitt en ettertraktet musiker, så opptatt på festivaler verden rundt at det nærmest er kø for å hyre ham.

Nik Bärtsch Ronin
Dette er kultbandet som har funnet en helt egen stil, der det kombinerer jazz med elementer fra en rekke andre musikalske verdener, som klassisk, folkemusikk og ulik populærmusikk.  Musikken er blitt kalt zen-funk, men beveger seg over et stort dynamisk register, uhyre presist framført av et band som greier å groove gjennom skiftende og kompliserte taktarter. Etter mer enn ti år sammen har bandet opparbeidet et stort publikum internasjonalt, og trekker fullt hus på store scener mange steder i verden. 

Tortoise
Chicagobandet Tortoise blir regnet som pionerer innen postrocken, en betegnelse på musikken til band som bruker instrumenteringen til rockeband, men er mer opptatt av klang og flater, enn riff og vokalbruk, som i tradisjonell rock. Tortoise har røtter tilbake til andre band som Velvet Underground, Miles Davis (In a silent way) og Soft Machine.  I Norge har et band som Jaga Jazzist hentet mye inspirasjon fra Tortoise.

120 Days
Med røtter i Kristiansund og erfaring fra turneer verden rundt, henter 120 days inspirasjon fra utallige spennende musikkgenre fra de siste 45 årene, og rører dette sammen til sitt eget knalltøffe brygg. I november kom den etterlengtede oppfølgeren til albumet ”120 days”(2006). Et album med tittelen ”120 days II” med cover i samme design, men i negativ. Her er det energi og oppfinnsomhet så det holder. 120 days blander rock og tekno/dansemusikk på en ekstremt effektiv måte.

Neneh Cherry & The Thing
Neneh Cherry: Svensk/britisk artist og stedatter av Don Cherry. Hun er kjent bla fra postpunkbandet Rip, Rig + Panic (fra 1981) som blandet frijazz med punkrock og funk, samt soloartist som med stor suksess blandet soul, pop og hiphop. Neneh Cherry har senere samarbeidet blant annet Massive Attack, Gorillaz og CirKus. The Thing: Norsk/svensk band. Platedebuterte i 2000 med The Thing en hyllest til Don Cherrys musikk. Bandet har siden gjort seg bemerket med å forene frijazz med garagerock, støyrock og afrikansk musikk. Dette er et helt nytt samarbeid mellom bandet The Thing og sangeren Neneh Cherry og det er forvent en energisk blanding av ulike musikalske sjangre. 

Artist In Residence - Jon Balke solo
Jon Balke er best kjent som leder og komponist for store ensembler som Oslo 13, Magnetic North Orchestra, Magnetic Book, Batagraf og Siwan. I alle disse sammenhengene møter vi også pianisten Jon Balke. Solopianisten Jon Balke framstår i full bredde på plata Book of Velocities fra 2009. Her er det spor fra en rekke musikalske retninger som Jon Balke lar seg inspirere av – klassisk musikk, folkemusikk og samtidsmusikk hele veien med jazzbakgrunnen hans som tydelig fundament. Her er det tradisjon og eksperiment, komposisjon og improvisasjon. Balke er en mester i å utnytte flygelets klangmuligheter, enten han spiller tradisjonelt, banker på instrumentet, klimprer på strengene eller preparer instrumentet ala John Cage.

Erling Aksdal – solo piano
Erling Aksdal er født og oppvokst i Molde, og kom tidlig med i miljøet rundt jazzklubb og festival. Han utmerket seg som en svært talentfull pianist, utdannet seg ved Berklee College of Music og New England Conservatory, kom hjem til Norge og har sammen med John Pål Inderberg ledet utviklingen av jazzlinja ved NTNU de siste 20 årene. Aksdal har tidligere skrevet bestillingsverk for Moldejazz, men denne gangen får vi høre ham i intimformat, alene ved flygelet.

Aki Takase/Han Bennink
Både den japanske pianisten Aki Takase og trommeslager Han Bennink fra Nederland har gjestet Moldejazz ved flere anledninger tidligere i ulike konstellasjoner, og uten unntak stått for minneverdige musikalske opplevelser. Det siste fra disse to er et duoprosjekt som har høstet strålende kritikker over store deler av verden.

Adrian Løseth Waade
I 2011 mottok Adrian Løseth Waade SpareBank 1 SMN sin talentpris – i år kvitterer han med konsert.  Han har til tross for at han bare er 20 år gjort seg bemerket som en usedvanlig talentfull jazz musiker. Han kom inn på jazzlinja ved NTNU bare 18 år gammel.  Fiolin er hovedinstrumentet og selv om han allerede har en godt utviklet teknikk, har han en sterk trang til å utforske nye teknikker og muligheter på instrumentet. Adrian spilte for første gang på Moldejazz i 2006, siden har spilt på festivalen med egne band og med Midt-Norsk Ungdomsstorband. Nå debuterer han på en av festivalens hovedscener med en ny kvintett!

Stephan Micus
Den høyt respekterte tyske komponisten og multi-instrumentalist Stephan Micus gjorde sin første reise til Orienten da han var 16 år siden har han fortsatt å reise verden rundt. Han har studert musikalske teknikker i India og Japan og han har bygd opp en stor samling etniske instrumenter fra alle kontinenter.  Han har siden reist rundt i verden. Han tilbrakte lange perioder av gangen studere gamle musikalske teknikker i India og Japan, og samlet en rekke etniske instrumenter tidligere ukjente i Vesten. Selv om han noen ganger skaper lydene du vil sverger var et resultat av elektroniske keyboards, er Micus en akustisk purist som ofte utvikler ukonvensjonelle ytelse teknikker på etniske instrumenter.

Hayden Powell
Trompeter Hayden Powell er oppvokst i Molde, men har for lengst tatt skrittet ut i verden og markert seg som en av de mest lovende talenter i norsk jazz. Kvartetten hans inkluderer pianisten Eyolf Dale, bassisten Jo Skaansar og Per Oddvar Johansen på trommer. Her ligger alt til rette for et givende møte med en særpreget kvartett som spenner over et bredt musikalsk spekter, fra tradisjonelle jazzimpulser til klassisk og samtidsmusikk. 

Håkon Kornstad Tenor Battle
“Tenor battle” het det når to saksofonister møttes til kamp om hvem som spilte fortest, hippest og coolest på femtitallet. I Kornstads nye prosjekt betyr “tenor battle” møtet mellom en tenorsaksofonist og en operatenor – i en og samme musiker! Det nye bandet er et slags oppdatert salongorkester, inspirert av 78plate-æraen, der jazzsvisker lever side om side med opera-arier, og vakre ballader avløses av improviserte partier. Dette er garantert musikk du aldri har hørt maken til.

The Deciders
Da bassist Ole Morten Vågan vant DnB-Nor prisen på Kongsberg Jazzfestival i 2009, fikk han sette sammen sitt personlige drømmeband. Resultatet ble The Deciders!
Med sentrale musikere fra tre hotspots for improvisert musikk, Berlin, Stockholm og Oslo, er The Deciders et tverrsnitt av europeisk impro- og jazzmiljø anno 2012.

KJØP BILLETTER


Moldejazz har tidligere lansert: Artist In Residence Jon Balke, Norah Jones, Antony and the Johnsons, Ane Brun, Seun Kuti & Egypt 80 og Nils Petter Molvær, Wayne Shorter Quartet - featuring Danilo Perez, John Patitucci og Jorge Rossy,  Janelle Monaé, Gary Clark Jr. , Maverick Sabre. The John Scofield Hollowbody Band, Susanna Wallumrød/Giovanna Pessi, Sweet Honey In The Rock, Dave Douglas and Joe Lovano Quintet: Sound Prints, Bjørn Alterhaug Quintet, The real Thing, LED, Ambrose Akinmusire, Gilad Atzmon Orient House Ensemble, Red Hot, The Budos Band og The Soul Rebels Brass Band.


Moldejazz arrangeres fra 16. – 21. juli 2012.

For ytterligere informasjon om årets program, kontakt festivalsjef Jan Ole Otnæs
91 88 53 93 / 71 20 31 50