Lionel Batiste

Uncle Lionel Batiste er død

Det er med stor sorg Moldejazz har mottatt budskapet om at mangeårig frontfigur i paraden under Moldejazz, Uncle Lionel Batiste har gått bort etter en tids sykeleie. Søndag tapte han kampen mot kreften 81 år gammel. Moldejazz sender sine varmeste tanker og kondolanser til familie og venner av mannen som har betydd så mye for festivalen.

Sist oppdatert: 05.07.2013
- Det er trist og rart at vi ikke skal ha med oss Uncle Lionel videre. Han har vært et viktig symbol for Moldejazz, sier festivalsjef Jan Ole Otnæs. Videre sier Otnæs at han mener at Uncle Lionel har vært med på å gjøre jazzfestivalen til en folkefest.

- Gjennom jazzparaden har han brakt dans og glede ut i gatene. For mange er det nettopp dette som er Moldejazz. Samtidig var Uncle Lionel også så mye mer enn en frontfigur. Han var en utmerket musiker. En anerkjent trommeslager, sier Otnæs.

Under er en fin sak  skrevet av Ole Bjørner Loe Welde  og Anja Rødal i Romsdals Budstikke gjengitt i sin helhet.Fra Romsdals Budstikke:

 
Lionel Batiste er død


I fjor danset han fremst i streetparaden under åpningen av årets Moldejazz. Legenden har slitt med sjukdom, og døde på sykehus i New Orleans.

Greater New Orleans skriver at "Uncle" Lionel Batiste døde tidlig søndag morgen.

Døde på sykehuset
Han gikk bort med familie omkring seg på Ochsner Baptist Medical Center.
Jeanette Holsbøvåg som danset fremst i jazzparaden med Lionel forteller at han var helt spesiell for henne.
- Jeg har vært veldig heldig som har fått bli kjent med han. Når vi har gått fremst har det vært oss to, og det store folkehavet rundt.

Minneverdige opplevelser
Hun har mange minneverdige opplevelser med mannen hun beskriver som et ikon.
- Han var en pioner. Paraden i år blir nok spesiell og sørgelig, men jazzen må gå videre. Lionel kommer alltid til å være i våre hjerter og opplevelser. Han vil være en alle forbinder med Moldejazz.
- Hvorfor ble han så godt likt?
- Det var nok fordi han likte alle. Han snakket til alle, og gjorde ikke forskjell på folk. Det betyr nok mye. Det at han elsker mennesker gjør at de også elsker han.
Den smilende eldre mannen fra New Orleans fikk folk i gatene til å trekke på smilebåndet.
- Hver jazzfestival når jeg har møtt han har jeg alltid fått en stor klem og et godt smil.
18-åringen har danset sammen med Lionel Batiste åtte ganger.
- Vi må fortsette å smile. Jeg tror ikke han ønsket en trist parade. Moldejazz skal være en positiv opplevelse, og det er viktig at vi tar vare på den fortsatt. Han viste gleden med musikken og dansen, og det skal vi hedre han med.

Fra barndommen
Den amerikanske jazzvokalisten Tricia Boutté-Langlo vokste opp i New Orleans, men er bosatt på Sula på Sunnmøre. Fra barndommen husker hun Uncle Lionel som en inspirator.
- Han var en slik person som jeg trodde ville leve for evig. Han hadde en slik spirit, sier den amerikanske jazzvokalisten Tricia Boutté-Langlo til Romsdals Budstikke.
- Mitt første minne av Uncle Lionel er da jeg var fire år. Han var et ikon. En mann jazzelskere i hele verden visste hvem var. Det er så trist han er borte, sier Boutté-Langlo.
- Hva har han betydd for Moldejazz?
- Du kan si at han var en bro mellom byene New Orleans og Molde. Han har brakt de to jazzbyene tettere sammen. For Moldejazz har han vært en fanebærer, og spesielt jazzparaden. Jeg vil vel tro at han er den mest fotograferte personen i Moldejazz sin historie, sier hun.
Budskapet om hans bortgang ble søndag kjent blant musikere, støttespillere og frivillige i Moldejazz.
- Vi visste jo at han var syk. Jeg har snakket jevnlig med hans datter. Hun fortalte at han var veldig lei seg for at han ikke kunne reise til Molde. Han ønsket å treffe «barna sine» en siste gang, sier hun.

Spesielt forhold
Med barna mente Uncle Lionel alle de unge musikerne han har danset sammen med gjennom Moldes gater.
- Alle kjente Uncle Lionel Det er så mange av dem. Noen er fortsatt barn. Andre har rundet 40 år. Han hadde et spesielt forhold til Molde, forteller Boutté Langlo.
Hun tror det blir rart å møtes til jazzfestival uten at Uncle Lionel er der.
- Vi hadde jo forberedt oss på at han ikke kunne reise. Nå vet vi at han ikke kommer. Det er et stort tap. Jeg håper vi kan minnes Uncle Lionel på årets festival.

- Trist og rart
Moldejazz mottok budskapet om Uncle Lionels bortgang med stor sorg.
- Det er trist og rart at vi ikke skal ha med oss Uncle Lionel videre. Han har vært et viktig symbol for Moldejazz, sier festivalsjef Jan Ole Otnæs til Romsdals Budstikke.
Han mener at Uncle Lionel har vært med på å gjøre jazzfestivalen til en folkefest.
- Gjennom jazzparaden har han brakt dans og glede ut i gatene. For mange er det nettopp dette som er Moldejazz. Samtidig var Uncle Lionel også så mye mer enn en frontfigur. Han var en utmerket musiker. En anerkjent trommeslager, sier Otnæs.

- Lim i samfunnet
Søndag brakte flere internasjonale nettsteder meldingen om Uncle Lionels bortgang. Jazzbyen New Orleans er i sorg.
- Han har vært et lim i det samfunnet han har levd. Han er på mange måter en type menneske som det blir stadig færre av. Han hadde en egen livsstil, sier Otnæs.
Folk i festivalen møttes søndag for å diskutere hvordan dødsfallet skal markeres under årets festival.
- Det blir en markering. Vi trenger litt tid. Vi ønsker å snakke med de rundt han. Musikere som kjente han godt, dansere og ikke minst familien, sier Otnæs.

Hadde kreft
Batiste ble operert for kreft i vår. Alt så ut til å gå bra, og det var bestilt flybillett til Molde og årets festival. Forrige uke ble det klart at kreften hadde blusset opp igjen, og planene måtte endres.
Han var ikke frisk nok til å komme på Moldejazz i år.
– Han er hjemme fra sjukehuset nå og har det etter omstendighetene bra, men er likevel for sjuk til å reise, sa Benny Jones på telefon fra New Orleans for tre dager siden.

Han er nevø og medmusikant til Lionel Batiste og har daglig kontakt med ham.

Lionel Batiste ble 80 år gammel.