ECM_Logo.jpg

ECM - Label in Residence

For 43 år siden, høsten 1969, startet produsent Manfred Eicher plateselskapet ECM - Edition of Contemporary Music i München. Fire tiår senere har selskapet legendestatus, men er samtidig svært vital og i stadig forandring.

Sist oppdatert: 05.07.2013
Målet til Eicher har fra starten vært å dokumentere kreativ musikk, og selskapet har aldri latt seg begrense av sjangere. Selskapet ble nylig kalt “den viktigste utgiveren i verden for jazz og ny musikk.” av den britiske avisen The Independent. Moldejazz er derfor stolte over å kunne presentere ECM som Label in Residence på årets festival.


Sammen med Manfred Eicher har vi valgt ut ti konserter med aktuelle utøvere fra ECM katalogen. Artist in Residence Jon Balke er representert med Siwan Jadid, Solokonsert og Batagraf. Stefano Bollani kommer med sin danske trio, Andy Sheppard kommer med Trio Libero og franske Louis Sclavis  spiller med  Atlas Trio. Tord Gustavsen som har hatt stor suksess med utgivelsen The Well, kommer med kvartett.  Nik Bärtsch debuterer i Molde med bandet Ronin,  multi- instrumentalisten Stephan Micus spiller i Norge for aller første gang og festivalen avsluttes i Molde Domkirke med det strålende samarbeidet mellom Giovanna Pessi og Susanna Wallumrød.

 ECM gjorde seg tidlig bemerket med det som nå regnes som klassiske jazzinnspillinger med artister som Keith Jarrett, Paul Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Pat Metheny, Art Ensemble of Chicago og andre. Selskapet har i alle år fortsatt med å spille inn musikk på begge sider av Atlanteren, med flere av de største artistene på sitt felt.

Katalogen til selskapet teller langt over tusen titler, og her finnes alt fra smale samtidsmusikkproduksjoner til uventede millionselgere som Keith Jarretts ”Köln Concert” og Garbarek/Hilliard Ensembles ”Officium”. 

ECM og norsk jazz har vært nært knyttet sammen helt siden selskapets tidlige år.

Jan Garbareks album ”Afric Pepperbird” med Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen ble innspilt allerede i 1970 på nattestid i Arne Bendiksens studio. Med denne innspillingen ble også det nå mer en førti år lange samarbeidet mellom lydtekniker Jan Erik Kongshaug og produsent Eicher etablert. Flere hundre ECM album har blitt innspilt i Kongshaugs Rainbow Studio i Oslo. I de senere år har artister som Tord Gustavsen, Trio Mediæval, Rolf Lislevand, Mathias Eick, Ketil Bjørnstad, Christian Wallumrød, Arve Henriksen, Trygve Seim, Jon Balke, Jacob Young og Sinnika Langeland jobbet tett med selskapet. 

På slutten av søttitallet begynte ECM også for alvor å vie oppmerksomhet til klassisk- og samtidsmusikk med utgivelsen av Steve Reich sitt verk ”Music for 18 Musicians”. Manfred Eichers har selv bakgrunn både som jazz- og klassisk utøver. I 1984 ble underselskapet ECM NEW SERIES startet, og den første utgivelsen var ”Tabula Rasa” som brakte komponisten Arvo Pärts musikk ut til et stort publikum.ECM sin hjemmeside.