Smaamonsterjazz_Camilla_Gruenewald.jpg
barnaZmoldejazz: Monsterjazz med Karl Seglem
Konserter
Torsdag 17. juli
KL 12:00
Teatret Vårt (PLASSEN)
Fredag 18. juli
KL 12:00
Teatret Vårt (PLASSEN)
Tilbake til programmet
Med støtte fra Norsk kulturråd har Karl Seglem skrevet et bestillingsverk for barn til Moldejazz 2014. Vi får to friformkonserter med - og for - små og store jazzmonster, med tekstinnslag frå Seglems to poesisamlinger samt hans bidrag i barneantologiene Trøsteboka, Godnattboka, Eventyrboka og Monsterboka.

Bestillingsverket har en åpen form der en tenkt energilinje som musikerene navigerer etter styrer progresjonen og musikken. Improvisasjon i ordets rette betydning. I bunn ligger gjennomarbeida grunnelementer, kanskje først og fremst klanglig, men også melodisk, rytmisk og harmonisk. Kort sagt byggesteiner som ligger klar for å bli kasta inn i og brukt i konserten.

I Monsterjazz vil Karl Seglem utfordre seg selv, sine medmusikanter og et så vel lyttende som deltakende publikum - og ingen vet riktig når, hvordan eller på hvilken måte. I hovedsak vil konserten være instrumental (ingen faktiske sangtekster), men med ord og tekstinnslag i ulik form - som i likhet med musikken skal improviseres fram der og da.

En annen "stemme" som bidrar til helheten, er illustratør Gunvor Rasmussen som skal tegne monstere underveis, med blekk og akvarell som sitt instrument. Tegningene blir projisert underveis i konserten.

Med seg til barnaZmoldejazz 2014 har Seglem et stjernelag av internasjonale musikere. Christoph Stiefel er en stor jazzpianiststjerne i sitt hjemland Sveits. Norske Jullie H. Jensen har bakgrunn frå skandinavisk folk og dansk pop. Bassisten Sigurd Hole er kjent fra blant annet Eple Trio, trommis Kåre Opheim fra Real Ones, og begge har de seinere år vært deltakende i Karl Seglems akustiske kvartett og hans world-jazz band. En sterk, leken og ny kvintett som også planlegger å slippe sitt debutalbum våren 2015.

- Jeg vil gjerne takke Norsk kulturråd for å gi meg muligheten til å utvikle Monsterjazz, sier Seglem til Moldejazz.
- Dermed er de med på å sikre framtida i norsk jazz. Norske festivaler ligger helt i front på å også inkludere barn i festivalen, og slik øke musikkglede og spillelyst hos de små. I jazz kan barna vanskelig for tidlig krøkes.

- I følge Stiefel er dette med barnejazz ikke noe han kjenner fra kontinentet. Han er svært så begeistra, og vi håper også at dette på sikt også vil la seg eksportere til festivaler rundt om i resten av europa, forteller seglem.

Karl Seglem har arbeida med konserter for barn og unge helt siden 1985. Han har hatt over 2000 konserter i grunnskolen, i hovedsak sammen med perkusjonisten Terje Isungset.