by-Scott-Goller-20091210_8308-small.jpg
Wadada Leo Smith - Golden Quartet
Konserter
Torsdag 21. juli 20:00
Teatret Vårt (PLASSEN)
« Se hele programmet

Legendarisk trompetist med første konsert i Skandinavia noensinne!

Trompetisten, komponisten og bandlederen Wadada Leo Smith er en gigant innen moderne amerikansk jazz. Han er attpåtil en av et kun fåtall jazzkomponister som har blitt nominert til den prestisjetunge Pulitzer-prisen i musikk (i 2013 for det monumentale verket Ten Freedom Summers, utgitt av Cuneiform året før). 

Men på tross av sin markante posisjon og en høy stjerne blant et dedikert publikum så vel som hos kritikere, er han noe mindre kjent på disse breddegrader. En av grunnene til det kan være at han sjelden har spilt konserter i de nordlige delene av Europa. Når han nå endelig kommer til Norge og Moldejazz, vil det forhåpentligvis ikke bare føre til en minneverdig konsertopplevelse, men også en fornyet oppmerksomhet rundt Leo Smith og hans unike musikk, og et håp om flere konserter med ham i nær fremtid.

Ishmael Wadada Leo Smith har bakgrunn i fra den toneangivende organisasjonen AACM   (Association for the Advancement of Creative Musicians) med base i Chicago. Her møtte han flere av sine viktigste tidlige samarbeidspartnere, blant dem Anthony Braxton og Muhal Richard Abrams, som begge var med i Creative Construction Company som Leo Smith var med å danne i 1971. Han har siden spilt med flere kontemporære fremtredende musikere som Henry Threadgill, Oliver Lake, Marion Brown, Roscoe Mitchell og Peter Kowald i egne så vel som del av andres konstellasjoner.

Leo Smiths musikk blir ofte assosiert med betegnelser som avantgarde- og frijazz, selv om han selv er har uttrykt skepsis til bruken av sistnevnte merkelapp. Musikken han komponerer og fremfører i forskjellige konstellasjoner har alltid vært variert: i fra det sydende og intense til det kontemplative og utforskende, og den beveger seg strukturelt og rytmisk sett fra det pulserende til det mer flytende eller sågar luftige. Leo Smith spiller energisk funk- og rock-influert jazz i bandet Organic, men opptrer også gjerne i intime duo-settinger, senest på A Cosmis Rhtyhm With Each Stroke (ECM) sammen med pianisten, og sin tidligere disippel, Vijay Iyer. I andre prosjekter finner vi ham i dyptpløyende og nennsomt akustisk samspill, som på The Great Lakes Suites fra 2014, en innspilling gjort sammen med legendene Henry Threadgill og Jack DeJohnette.

Golden Quartet, bandet Leo Smith har med seg til Moldejazz, er blant trompetistens lengstlevende prosjekter. DeJohnette var med i den første versjonen av bandet sammen med Malachi Favors, kjent fra Art Ensemble of Chicago, i tillegg til pianisten Anthony Davis. Davis er fremdeles med, mens bassen trakteres av John Lindberg, som har jobbet sammen med Leo Smith i flere år. Bak trommene finner vi briljante Pheeroan akLaff, kjent blant annet for sitt drivende spill med folk som ovennevnte Threadgill, samt Julius Hemphill, Reggie Workman og Sonny Sharrock. Musikken til Golden Quartet er gjerne inspirert av personer og hendelser i Civil Rights-bevegelsens historie i USA, fengslende musikk fremført i intrikat samspill mellom fire musikere av ypperste merke.