Susana_og_Kaja_byPetraCvelbar182.jpg
Kaja Draksler og Susana Santos Silva
Konserter
Lørdag 23. juli 22:00
Storyville (PLASSEN)
« Se hele programmet

Kaja Draksler og Susana Santos Silva er to meget lovende og spennende musikere, komponister og improvisatorer, noe se har bevist i flere ulike sammenhenger siden de hver for seg dukket opp på den europeiske jazzscenen rundt midten av 2000-tallet. At de skulle finne sammen og opptre som duo føles nesten like selvfølgelig som det er gledelig for søkende lyttere.

Kaja Draksler er en slovensk pianist som i de siste årene har vært basert i Amsterdam. Likt pianister og åndsfrender som Kris Davis og Eve Risser har Draksler arbeidet frem et uttrykk som kombinerer temaer og elementer fra jazz så vel som klassisk med elementer fra samtidsmusikk. 

Men hun henter også inspirasjon fra slovensk tradisjonsmusikk og har en inngående forståelse av Cecil Taylors improvisasjonsmetoder. Draksler har ledet egne ensembler samt fremført og utgitt musikk i soloformat, og musikken hennes kan gå fra det luftige og detaljrike, via det subtilt repetitive og meditative, ispedd frapperende og boblende kaskader.

Portugisiske Susana Santos Silva, også hun for tiden med base i Nederland, spiller trompet og flygelhorn og trives like godt i avantgarde-landskap som i mer mainstream-sammenhenger. Hun har en varm og konsentrert tone, og håndterer det melodiske og lyriske like selvfølgelig som mer abstrakte mønstre. Hun har spilt med folk som Lee Konitz og Kurt Rosenwinkel samt vært en del av en europeisk-influert versjon av fantastiske Adam Lane's Full Throttle Orchestra. Hun er medlem av trioen Lama, har ledet egne band og hatt et tett og produktivt samarbeid med den svenske bassisten Torbjörn Zetterberg, både som duo og som del av større ensembler.

Draksler og Silva hadde opptrådd sammen som duo før de spilte inn og gav ut This Love i 2015, en utgivelse som ble svært godt mottatt. Musikken beveger seg fra det kontrollerte og balanserte til det utforskende og søkende, det lekne og ettertenksomme.