Iyer and Leo Smith by John Rogers
Vijay Iyer - Wadada Leo Smith
Vijay Iyer og Wadada Leo Smith   Foto: John Rogers
Konserter
Tirsdag 18. juli 22:00
Storyville (PLASSEN)
« Se hele programmet

Impresjonistisk og meditativ, men også fascinerende og fengslende.

Da Iyer og den eksepsjonelle trompetisten og komponisten Wadada Leo Smith - som gjestet Moldejazz med sin første konsert i Norge noensinne i fjor sommer - gikk sammen for å spille inn A Cosmic Rhythm With Each Stroke for ECM, var det slett ikke første gangen de hadde jobbet sammen. 

Iyer har kalt den 30 år eldre Leo Smith for sin «helt, venn og læremester», og han spilte også en periode i en versjon av Leo Smiths Golden Quartet før hans egen karriere skjøt fart. Man opplever da også fort at disse to har en spesiell gjensidig forståelse for hverandre når man hører dem spille sammen.

A Cosmic Rhythm With Each Stroke er en utgivelse bestående av en suite i sju deler skrevet for den og inspirert av den indiske kunstneren Nasreen Mohamedi og hennes eiendommelige, tilsynelatende enkle strektegninger  som, i følge kunstkritikere, evner å få frem det maksimale av det minimale. Noe av det samme kan sies om musikken Iyer og Leo Smith lagde sammen, hvor Iyers piano og elektroniske innspill kan sies å lage et stemningsmessig underlag som Leo Smiths klare og skjærende trompettoner danner lydlige linjer og mønstre over. Men her og der lar også disse to lagene gli over i hverandre, med slående resultat.

Musikken er impresjonistisk og meditativ, men også fascinerende og fengslende. Utgivelsen ble da også svært godt mottatt da den kom på vårparten i fjor og kom blant annet på topp 10 i NPRs 2016 Jazz Critics Poll, og det har gått gjetord om konsertene de har holdt sammen med musikk basert på utgivelsen.

Vijay Iyer: piano, elektronikk
Wadada Leo Smith: trompet