Holding it Down by Mark Mellman
Vijay Iyer: Holding it Down - The Veterans' Dreams
Holding it Down - The Veterans' Dreams    Foto: Mark Mellman
Konserter
Mandag 17. juli 18:00
Bjørnsonhuset
« Se hele programmet

Holding It Down: Veterans' Dream Project tar for seg krigsveteraner og mer spesifikt fargende veteraner og deres opplevelser, tanker og drømmer i fra krigene de har vært med å kjempe i Irak og Afghanistan. 

Selv om Vijay Iyer primært er kjent for sin særegne stil innen moderne jazz, har han ofte jobbet med andre uttrykk, som for så vidt i tur nok også har satt sine respektive spor på den mer jazzrelaterte musikken han spiller og lager. 

Iyer har blant annet hatt et lengre samarbeid med hiphop-artisten, produsenten, DJ-en, rapperen og poeten Mike Ladd, et samarbeid som til nå har resultert i tre albumutgivelser, og hver av dem med et overhengende samfunnsengasjert og politisk ladet tema, med etterdønningene av 11. september som et gjennomgående bakteppe.

Det hittil siste av disse prosjektene har også vært det mest suksessfulle, definitivt med tanke på oppmerksomheten det har fått men også kunstnerisk sett. Holding It Down: Veterans' Dream Project tar for seg krigsveteraner og mer spesifikt fargende veteraner og deres opplevelser, tanker og drømmer i fra krigene de har vært med å kjempe i Irak og Afghanistan. Og for å gi prosjektet ekstra tyngde, så er tekstene på utgivelsen skrevet av ekte krigsveteraner, og noen av disse tekstene fremført egenhendig og overbevisende av to av disse veteranen, tidligere marinesoldat og nå poet Maurice Decaul og tidligere soldat i den amerikanske luftstyrken Lynn Hill.

Resultatet er dypt gripende, tankevekkende, skremmende og tungt men også håpefullt. For å sitere Los Angeles Times omtale av utgivelsen «Som med all den beste kunsten, har Iyer og Ladd fanget en opplevelse for opprivende for ord og gitt den liv, og en uforglemmelig mennesklig et sådan.» 
Musikken er fremført av Iyer sammen med et knippe velrenommerte og sjangeroverskridende jazzmusikere samt med samplinger og effektmakeri fra blant andre nevnte Mike Ladd, og vi kan oppleve jazzens fleksibilitet og spontanitet i et særegent møte med hiphop-inspirerte rytmer og elektroniske innspill, blant annet, og som i tur blir en fascinerende plattform for de ulike vokalfremføringene.

Besetning:
Vijay Iyer: piano
Mike Ladd: vokal, elektronikk
Maurice Decaul: vokal
Imani Uzuri: vokal
Latasha N. Nevada Diggs: vokal, elektronikk
Okkyung Lee: cello
Liberty Ellman: gitar
Kassa Overall: trommer, vokal
Guillermo Brown: vokal og elektronikk