Sinikka_Langeland_Magical_Forest.jpg
Sinikka Langeland - The Magical Forest
Konserter
Torsdag 20. juli 21:30
Molde Domkirke
« Se hele programmet

Sangeren og musikeren Sinikka Langelands sterke tilstedeværelse i musikken; på plate og på scenen, gjør det fristende å kalle henne en urkraft i norsk musikkliv.

. Med stemmen og den harpeinstrumentet kantele har hun i flere tiår arbeidet med den skogfinske kulturarven både som tradisjon og som inspirasjon for sin egen musikk. Dette arbeidet har resultert i flere utgivelser på det internasjonalt velrenommerte plateselskapet ECM, med påfølgende oppmerksomhet fra både norsk og  utenlandsk presse. 


Sinikka er en artist som fordomsfritt krysser sjangergrenser og går opp nye musikalske stier med utgangspunkt i tradisjonen. Siden debuten i 1994 har hun samarbeid med størrelser som blant andre Knut Buen, Kåre Nordstoga, rockerne i Bigbang og Savage Rose, og visesanger Frida Ånnevik. Til Molde Domkirke kommer hun med sitt faste band bestående av Arve Henriksen (trompet), Trygve Seim (saksofon), Anders Jormin (bass), Markku Ounaskari (trommer) og den internasjonalt anerkjente vokaltrioen Trio Mediæval.
Prosjektet som skal fylle kirkerommet med spennende klanger og musikalsk poesi heter «The Magical Forest», og startet som et bestillingsverk for Finnskogutstillingen og Oslo Kirkemusikkfestival. I prosjektet lar Sinikka naturen bli en scene for menneskets kontakt med dyre- og gudeverden. Verket ble i fjort utgitt på CD og er basert på skogfinske myter, runesanger og mytene om verdenstreet: «axis mundi». Det er en kobling mellom det lokale og globale i musikken hennes, men også mellom det hellige og det profane. Naturmystikk møter kristen tro. 

Morgenbladet skrev at albumet var en «påminnelse om at hennes foredling av finnskogskulturen er en reel musikalsk nyvinning» og et kalte prosjektet et karrierehøydepunkt. Vi kan forvente oss en original, poetisk og storslått opplevelse i Molde Domkirke under årets festival.