Atmospheres.jpg
Atmospheres
Konserter
Fredag 21. juli 20:00
Teatret Vårt (PLASSEN)
« Se hele programmet

Geniforklart armensk-norsk stjernegruppe.

Den armenske pianisten, komponisten og vokalisten Tigran Hamasyan har siden albumdebuten med World Passion i 2006 gjort kometkarriere. Han står bak en rekke kritikerroste utgivelser på Verve, Nonsuch, Act og ECM, og har en stadig voksende fanskare som bl.a. teller veteraner som Chick Corea, Brad Meldau og Herbie Hancock. Han gjestet sist Moldejazz i 2015 med det forrykende høypulsprosjektet «Moockroot». Når han vender tilbake til Moldejazz i år er det med et elektro-akustisk prosjekt som tar dyrker hvilepulsen, klanger og lydlanskap. 

Kvartetten «Atmospheres» består av Tigran Hamasyan (piano), Arve Henriksen (trompet), Eivind Aarset (gitar) og Jan Bang (elektronikk), og debuterte med et omfangsrikt dobbeltalbum på det velrennomerte platemerket ECM i fjor. ECM sjef og produsent Manfred Eicher har beskrevet albumet som et av de aller beste han noen sinne har spilt inn. - Ingen dårlig attest fra mannen som har mer enn 2000 plateproduksjoner med artister som bl.a. Jan Garbarek og Keith Jarrett på samvittigheten.
De tre nordmennene Henriksen, Aarset og Band har spilt sammen i flere ulike konstellasjoner tidligere, men nye klanger og lydbilder tar form med Hamasyan i front. Her er alle fire musikere på et kreativt høydepunkt, enten fritt reflekterende over armenske temaer eller ved instinktivt samspill former det atmosfæriske lydbildet.Mye av materialet er improvisert, men grunnstemningen i prosjektet settes av komposisjonene til den Armenske presten, musikkforskeren, folkemusikksamleren, sangeren og dirigenten Komitas (1869 - 1935) som går som en rød tråd gjennom debutalbumet. 
Anmelder Terje Mosnes omtalte prosjektet som «Besettende, originalt og ubeskrivelig vakkert», og en mer dekkende beskrivelse er det vanskelig å finne.