FORSIDE ARTISTER BILLETTER OM MOLDEJAZZ PRESSE FUNKSJONÆR KONTAKT OSS SØK STORYVILLE JAZZ CLUB
Månedens anbefaling
Månedens anbefaling er et et populært innslag på Moldejazz sine nettsider. Hver måned anbefaler en person med tilknytning til Moldejazz en plateutgivelse eller en låt, som vedkommende ønsker å sette fokus på, og dele med andre. Anbefalingen for mai er gitt av Finn Frode Fegth

Månedens anbefaling - Mai 2009
av Finn Frode Fegth

Stian Westerhus - Galore
(Utgitt i 2009 på The Last Record Company)

Et ofte brukt bilde på yngre musikere er “en uslipt diamant”.  Stian Westerhus (født 1979, Steinkjer) Derimot er fra en ferdigslipt diamant.  Han finner vi blant det som er skåret og slipt vekk for å lage brillianten med sin oppblåste verdi. De ”virkelige” verdiene finner vi i rusket, som kan brukes til så mangt. For eksempel til stiften på en platespiller.

Og platespiller må du ha for å høre dette. Galore er nemlig kun utgitt på vinyl. En lekker utgivelse, med utbrettscover og 16 siders kunsthefte som kompletterer omslagskunsten. Lyden er varm og god som den skal være og lengden er også passe, rundt halvtimen. Den finnes i 500 håndnummererte eksemplarer.

Plata er innspilt live i studio, med Stian på elektrisk gitar. Men det er lite akkorder og riff her. Eller melodi og refrenger for den saks skyld. Han bygger opp stemninger med hjelp av effektbokser og elektronikk, men det høres aldri syntetisk ut. Ingen digitale laptop-lyder her.

Den første (svarte) siden har 4 spor, men bare 3 titler. Jeg velger å tro at det tredje og korteste sporet regnes som en utittelert intro til det fjerde sporet, men jeg kan ta feil (LPplater  med mysterier er alltid spennende…). Tittellåta begynner med et smell, torden eller kanoner langt borte, men snart får det en mer optimistisk men noe aggresiv tone før det brått er over. Twin Circle begynner med en undrende stemning, jeg får assosiasjoner til Sahara, med ekkoet fra en oudpiller på andre siden av sandynene i skumringen. Så i del to av låta, den andre sirkelen, kan jeg høre en bergtatt strykekvartett når jeg hviler øret mot fjellet (men den spiller noe som minner meg om Burntwood, Helge Sten og Ole Henrik Moes imaginære sang fra Tristan da Chuna).  Så kommer 30 sekunder uten navn,  med noe jeg vil kalle en vakker tone, andre kanskje vil kalle det hvit støy, før vi finner igjen stemningen fra åpningslåta i den monumentale White Blinding Bliss. Her fuzzer gitaren av gårde og legger bak seg et buldrende tåketeppe. Det kan til tider minne om Neil Young på sitt mest buldrende, eller kanske Sonic Youth. Men inne i alt bulder og brak skimtes også lyder som kan være forbundet med den forblindene nåden i tittelen. I korte øyeblikk tror jeg at hører kirkeklokker, orgelbrus eller korstykker, men like fort er de druknet i omgivelsene igjen. Og brått er låta også slutt og jeg må snu platen.

Den andre (grå) siden har et langt spor på rundt et kvarter og et kort på omtrent 3 minutter. Her er stemningen en halt annen. Aurora tar oss med på en tur med et utrangert romskip, som har vært parkert for natten på en fremmed planet. Strømmen blir slått på og maskinereiet starter sakte opp samtidig med at de første solstrålene kommer fra horisonten. Sakte begynner det rustne romskipet å gli over det golde lanskapet som nå blir farget rødt av morgensolen som sakte stiger opp. Så etter omrent 11 minutter våkner planeten til liv og det som her tilsvarer våre fugler begynner sin ”morgensang”, vannet sildrer i bekkene og en ny dag er begynt. Så er motoren tilstekkelig varmet opp og romskiper kan gasse på og stige opp og forlate denne fremmede planeten.  For meg er dette et fantastisk vakkert kvarter. Musikken minner meg en del om Biosphere og Higher Inteligence Agencys Polar Sequences fra 1995. Men der var det to menn med hver sin computer og samples fra Fjellheisen i Tromsø, her kommer alle lyder fra en en mann med en gitar. Til slutt kommer den korte låta Shadowcold. Her hører vi en sjalu spelemann spille til bryllup for den bergtatte prinsessa og Dovregubben. Han spiller på noe som høres ut som hardingfele og munnharpe, men greier ikke helt å glede seg over situasjonen. Et lite øyeblikk ”glemmer” han seg og spiller et kort elektrisk bluesgitarriff ala Jimmi Page eller noe. Han tar seg fort inn igjen, men dette minnet fra ”vår verden”  vekker spelemannen opp, og sakte og umerkelig beveger han seg bort fra festen og ut tunellen til utsiden og når vi ikke hører ham lenger er plata over.

Vil du kjøpe plata kan du gjøre det det hos TLRCs moderselskap www.runegrammofon.com. Hvis du vi ha en smakebit eller to, så ligger åpnings- og avslutningssporene per skrivende stund ute til gjennomlytting på http://www.myspace.com/stianwesterhus, men selfølgelig uten den lydmessige dybden du får via en pickup med en ”velslipt” diamant.
 
Og til sommeren kan du få høre Stian Westerhus live på Moldejazz med Jaga Jazzist!


Anbefalt av Finn Frode FegthFor flere anbefalinger, trykk på "Månedens anbefaling" i menyen øverst til høyre.
SKRIV UT TIPS EN VENN
Nyheter
Send oss dine Moldejazz-bilder!
Moldejazz feirer snart sin 50. festival i 2010, og i den forbindelse er det planlagt å gi ut en bok med bilder og gode historier fr...
LES MER
Internasjonal trio i Storyville Jazz Club torsdag 15. oktober
Donny McCaslin Trio (USA) kommer til Molde og Storyville Jazz Club torsdag 15. oktober kl 20-23. Konserten er et samarbeid mellom St...
LES MER
Shellstipendet til Steinar Raknes
Steinar Raknes fra Midsund er tildelt Shells Jazzstipend for 2009. Stipendet er på 30 000 kroner, og går til utøvere i Møre og Roms...
LES MER
Inntrykk fra festivalens fjerde dag
Klangens mester
Program for Alexandraparken og Rådhusplassen
Inntrykk fra festivalens tredje dag
Jazzfestivalen i gang!
Inntrykk fra festivalens andre dag
Ny panteordning på museet
ARVELYDEN - for første gang i Molde!
Festivalåpner og Rosa bil-aksjon
Velkommen til Jazzcampen!
Kristin Asbjørnsen tilbake på Moldejazz!
Istad AS ny hovedsponsor for Moldejazz!
Nye prosjekt med Trondheim Jazzorkester og Trondheim Voices klare for Moldejazz!
Arve Henriksen og Paal Nilssen-Love nominert til Nordisk Råds Musikkpris
Fikk du ikke billett til Cohens konsert?
MARIANN FAITHFULL PÅ MOLDEJAZZ!
Dagspass i salg nå!
LEONARD COHEN TIL MOLDE!
Jamie Cullum til Moldejazz!
Arve Henriksen - Artist in Residence, og Dag Thoresen - Festivalkunstner på Moldejazz 2009.
Første programslipp for Moldejazz 2009
Månedens anbefaling
JazZtipendiat - Trondheim Jazzorkester
Jazzlogen
Si din mening!
Nyhetsbrev
Lenker
Les eller last ned HOVEDPROGRAM 2009
Les eller last ned REGIONAVIS 2009
Les eller last ned PROGRAM PDF
Generalsponsor Hovedsponsorer Andre sponsorer Samarbeidspartnere
ÅRETS ARTISTER