1986: Avlysninger

Gjennom alle år har økonomien vært en av Molde-festivalens større hodepiner, men i 1986 ble det lov til å håpe på et vendepunkt: 67.000 kroner i overskudd og bra kontroll over både utgifter og inntekter i forhold til budsjettet. 86-festivalen fikk et noe uryddig forspill på våren og forsommeren. Hovedansvaret tilfalt Libyas oberst Gaddafi, som klarte å skremme såvel The Manhattan Transfer som Albert King fra å reise utenfor USA, med påfølgende forfall på Molde-programmet. l tillegg oppsto så mye tvil om besetningen i erstatningen for The Manhattan Transfer, Joe Zawinuis Weather Update, at arrangørene valgte å bytte dette bandet ut med det amerikanske vokal-esset Carl Anderson, som imidlertid heller aldri dukket opp. Enden på det hele ble en lun og trivelig konsert med Svend Asmussen, mens Buddy Guy og Junior Welis overtok blues-konserten, og jammet med Silje Nergaard og Knut Reiersrud på Naustet etterpå.

Ray Charles skulle også ha vært i Molde dette året, men hans navn sto på FNs liste over artister som burde boikottes på grunn av Sør-Afrika-opptredender. l stedet overtok selveste James Brown konserten, skråsikker på at Gaddafi ville holde seg unna. Det gjorde da også Gaddafi, og de som etterhvert fikk overvære James Browns pressekonferanse og konsert, skjønte libyeren godt etter hvert som blandingen av stormannsgalskap og Las Vegas-show skred fram.

En annen musiker med et visst ego, Keith Jarrett, ankom Molde med visse krav, som for eksempel at et Steinway-flygel skulle stå klart. Arrangørene ordnet saken, men konserten med Jarrett-trioens "standards" ble likevel avbrutt fordi noe med lyssettingen og den tilhørende varmeutstråling sjenerte pianisten.

Men resten av festivalen forløp utmerket, med storartet musikk fra alle scener, utstillinger ved Oddvar Torsheim, Einar Aarø og Christian Backer-Owe og teaterrock på Lucullus. Og åpningen av hele hotellet fra klokka ett de to siste nettene, med tre band i aksjon, viste seg å være et publikumsmessig faretruende vellykket tiltak.


Spillesteder
Frivillige
Organisasjon
Bodutleie
Internt 2006
REISEINFO
JAZZLOGEN
Akkreditering gjester
Vår miljøprofil
HISTORIE
Jazz i Molde II - Festivalene 1980-1990
Jazz i Molde I - Festivaler gjennom 20 år
Jazzarkiv