Moldejazz 2005 Programnyheter!

Lauryn Hill-Arild Andersen-Trio Mædieval-Ane Brun - Thomas Dybdahl - Jaga Jazzist-KimmoPohjonen Kluster & Kronos Quartet-Anthony Braxton Sextet – Bojan Z - Ståhls Blå-Charlie Haden Land of the Sun feat Gonzalo Rubalcaba-Roy Haynes Fountain of Youth – Zanussi 5-Dr Lonnie Smith – The Scorch Trio/The Thing-Ola Kvernberg Trio&Ebou Secka Wolof Experience-Aki Takase Plays Fats Waller- Matthew Bourne-TrondheimJazzOrkester&Maria Kannegaard Trio-Kristin Asbjørnsen & Nymark Collektive-Anders Jormin/Marilyn Crispell/Lena Willemark/Strid/Nelsson og mye, mye mer....


Lauryn Hill på Romsdalsmuseets utescene torsdag. Samme sted en norsk ”superlørdag” med den lokale stjerna Ane Brun, Jaga Jazzist med en av få konserter i hjemlandet i sommer og Thomas Dybdahl & The Great October Sound.  Bassistveteran og 60 årsjubilant Arild Andersen er årets ”artist in residence” med fire konserter. En annen 60 års jubilant med legendestatus Anthony Braxton -  spiller i Norge for aller første gang og kommer med sin Sekstett. Charlie Haden med Gonzalo Rubalcaba presenterer prosjektet ”Land of the Sun”, Kimmo Pohjonen Kluster og Kronos Quartet framfører prosjektet ”Unico”.  Ola Kvernberg Trio har vært i Gambia og tatt med seg Ebou Secka & the Wolof Experience og ny musikk oppstår. Med Roy Haynes bak trommene kan vi garantere en hardtswingende åpning på klubbkveldene i Alexandrakjelleren, mens Trio Mediæval og Anders Jormin vi skape meditative stemninger i Molde Domkirke.


"Artist in Residence"

Bassisten Arild Andersen er årets Artist In Residence på Molde Jazz. Andersen som fyller 60 år i år hadde sitt gjennombrudd som musiker på slutten av 1960 tallet. Sammen med Karin Krog, Jan Garbarek, Terje Rypdal og Jon Christensen var Arild Andersen en av de som for alvor har gjort norsk jazz kjent internasjonalt.  På 1970 tallet ledet Arild Andersen sine egne grupper og han samarbeidet med sangerinnen Radka Toneff.  I 1982 etablerte han bandet Masqualero sammen med Jon Christensen og på slutten av 80 tallet startet han et samarbeid med sangeren Kirsten Braathen Berg, noe som resulterte i bestillingsverkene ”Sagn” og ”Arv”.  De siste årene har Arild Andersen arbeidet med forskjellige trioer med blant annet, trompetisten Markus Stockhausen, og pianistene Vassilis Tsabroupolos og Carsten Dahl.
 
Arild Andersen har hatt et langvarig og sterkt forhold til MoldeJazz. Han hadde sin offisielle debut her i 1968 med Jan Garbarek Trio og siden har han spilt på over tjue festivaler.
 
Som artist in residence møter vi Arild Andersen i 4 forskjellige prosjekter. Åpningskonserten ”Electra” som framføres i Bjørnsonhuset ble bestilt som en del av kulturprogrammet i de Olympiske leker i Athen i 2004. Musikken blir framført av et ensemble på 5 musikere og to greske sangere. Tirsdag spiller Arild solokonsert på Forum. Torsdag er det norgespremiere i Kulturhuset for en trio der Arild spiller med den ungarske gitaristen Ferenc Snetberger, trommeslageren Paolo Vinaccia. Avslutningskonserten i Bjørnsonhuset er et spesialprosjekt der Arild tar opp igjen det mangeårige samarbeidet med den fantastiske brasilianske perkusjonisten Nana Vasconcelos og innleder et nytt samarbeid med den musikeren Kudsi Erguner som er en virtuos på den tyrkiske fløyta ney.


Nye prosjekter

Da Kronos Quartet tok kontakt med Kimmo Pohjonen i 2002 med ønske om at finnen skulle skrive ny musikk for Kluster og Kronos var det i forvissning om at det skulle skapes et helt nytt musikalsk uttrykk.. Resultatet ”Unico” er blitt et storslagent og intenst musikalsk prosjekt der de to ensemblene smelter sammen til ett og der Pohjonens komposisjon som drar veksler på folkemusikk fra flere kontinenter skaper nye musikalske landskap. Surroundlyd, spesialdesignet lyssetting og live videomix, gjør denne konserten til en helt spesiell opplevelse. Konserten ble framført i Helsinki og Moskva i 2004 og MoldeJazz er eneste stoppested i 2005! Kimmo Pohjonen Kluster tok MoldeJazz med storm i 2002. I over 30 år har Kronos Quartet fulgt sin artistiske visjon om å utforske og utvide mulighetene til den tradisjonelle strykekvartetten. I denne prosessen har Kronos Quartet blitt et av de mest bejublede strykeensemblene i vår tid. De har spilt konserter verden over , utgitt over 40 plateinnspillinger med en enorm spennvidde i repertoar fra Ornette Coleman og Charlie Mingus, via Jimi Hendrix til Bela Bartok og Philip Glass.


Ola Kvernberg Trio og Ebou Secka Wolof Experience

er et nytt prosjekt som har oppstått etter at Ola og hans to faste medmusikere, bassist Steinar Raknes og trommeslager Erik Nylander vendte blikket mot Gambia – for å hente inspirasjon til nye prosjekter og videre utvikling. Resultatet er blitt over all forventning vellykket. Gjennom et spennende samarbeid med i alt 9 dansere og musikere fra vest-Afrika har det utviklet seg helt nye musikalske ideer og uttrykk, inspirert av folkemusikk og kulturelle impulser fra to verdensdeler. Det hele selvsagt blandet opp med Kvernberg-trioens stilsikre jazzuttrykk i beste tradisjon.

Trondheim Jazz Orkester står også i år på plakaten i Molde. Denne gang med et fokus på pianisten og komponisten Maria Kannegård. Hennes Trio inngår denne gang i TJO og saxofonisten Erik Hegdal har arrangert Marias komposisjoner for bandet.


Sterke internasjonale navn

Roy Haynes  – 80 årig trommeveteran som startet sin karrierre med Lester Young og Charlie Parker og siden har spilt med ”alle”, han er vital som aldri før når han leder bandet ”Fountain of Youth”. Anthony Braxton en av den moderne jazzens mest spennende musikere gjør sin norgesdebut i en alder av 60 år når han presenterer sin nye Sekstett. Aki Takase – mest kjent for sine frijazz-eskapader  - hyller en av jazzens største virtuoser Fats Waller.  Dr Lonnie Smith spiller funky jazz på hammond B3 og superbassist Charlie Haden med Gonzalo Rubalcaba i sin Septet presenterer mexikansk musikk i prosjektet ”Land of the Sun”. Fra Italia kommer trompetisten Giovanni Falzone, en glimrende solist og en spennende komponist og arrangør. Han søker å lage kammerjazz som selv om den er komponert og arrangert har åpninger for bred improvisasjon. Folk Songs-prosjektet er en hyllest til Sicilia


Små formater og ny musikk


På Forum og Reknes ungdomshus møter vi de små formatene og de moderne uttrykkene. På Forum gjerne en blanding av akustisk og elektroniske uttrykk. På Reknes – helt akustisk.
Bojan Zulfikarpasic – med kunstnernavnet Bojan Z –er makedonsk jazzpianist med stor internasjonal suksess. Fra sin base i Frankrike har han gjennom en tiårsperiode utviklet seg til svært spennende pianist med en musikalsk bagasje, bestående av folkemusikk fra Balkan, klassisk skolering, en dose påvirkning fra udødelig pop og rock samt en ektefølt interesse for brasilianske rytmer. På Forum presenterer vi ham i soloformat. Det gjør vi også med Arild Andersen og når han står alene på scenen med bassen blir det en blanding av et akustisk og elektronisk uttrykk der han benytter livesampling og bygger opp musikken lag på lag. Matthew Bourne nytt engelsk pianotalent som mikser moderne elektronikk, støy og jazz fra 1970 tallet til en ny og fascinerende blanding og den finske gitaristen Jarmo Saari benytter noe av den samme teknikken. Saari er en av nordens mest innovative gitarister og når han spiller gitar tenker han heller på hylende måker, helikopter eller sirener, enn det vi vanligvis tenker på som gitarlyder. Likevel får han det til å høres vakkert og tøft og hele tiden interessant. Første dag på Reknes er viet en spennende trio med base i Canada – trommeslageren Dylan van der Schyff og cellisten Peggy Lee har lenge vært sentrale i improscenen i Vancouver til Molde har de med seg den amerikanske saxofonisten Michael Moore. Ivar Grydeland og Ingar Zach er de siste årene vært sentrale i det norske impromiljøet – både gjennom konsertvirksomhet og med plateselskapet Sofa. Programmet på Reknes avsluttes med den eksentriske amerikanske gitaristen Eugene Chadbourne – forvent en spennende mix av C&W, rockabilly og frijazz.


Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Haaker Flaten utgjør ”kompet” i to nordiske krafttrioer The Scorch Trio – med gitaristen Raoul Bjørkenheim og The Thing med saxofonisten Mats Gustavsson – vi har slått trioene sammen til en supertøff kvartett. En annen nordisk kvartett som allerede har gjort seg bemerket er bandet ”Ståhls Blå” ledet av den svenske vibrafonisten Mattias Ståhl og med Thomas Strønen som norsk medlem. Vi får urpremiere på en ny konstellasjon der sangerinnen Kristin Asbjørnsen møter Nymark Collective.  Asbjørnsen har en uttrykksfull og røff stemme som vil passe godt til det musikalske landskapet fullt av oppgradert New Orleans-musikk som kollektivet representerer. Zanussi 5 – kvintett med ensemblespill som et ”ministorband” og sterke solister.  Ilmiliekki Quartet gir et spennende møte med  ny finsk jazz. Bandet ble etablert 2002 og vant tittelen Young Nordic Jazz Comets samme året. I 2003 ga Ilmiliekki ut sitt debutalbum “March of the Alpha Males” og ble med den innsatsen kåret til Young Artists of the Year, en pris som henger svært høyt i hjemlandet Finland. Gitaristen Hallgeir Pedersen kommer med en sterk trio med Bjørn Alterhaug og Trond Sverre Hansen. Triojazz av ypperste merke blir det også med Dag Arnesen/Terje Gewelt og Pål Thowsen.  Jon Eberson og Hilde Marie Kjersem tar med seg Bjørn Kjellemyr når de presenterer sine versjoner av jazzens standardrepertoar. Fou Rire - fersk string-swing trio gir sine helt personlige tolkninger av Django, Piazolla og The Beatles og Ahi Nama vil skape sydlandsk stemning på night spot på Alexandra.Kirkekonsertene under Moldejazz 2005 blir et spennende møter med Trio Mediæval, som på få år har rukket å bli noe så sjeldent som en internasjonal sensasjon innen sin sjanger. Et samstemt presse- og anmelderkorps på begge sider av Atlanterhavet har latt seg overbegeistre av både repertoar, sangkvaliteter og fremførelse. En"gammel" musikkform har gjennom denne trioen fått et nytt, kraftig, klart og nesten overjordisk uttrykk - dokumentert gjennom to strålende CD-utgivelser og en mengde konserter i inn- og utland. I juli står altså Molde Domkirke for tur. En konsert med Trio Mediæval gir oss mange inntrykk. Klokkeklar flerstemtsang avløses av tre distinkte stemmer som sammen lyder som et instrument - rytmisk både komplisert og intrikat. Den sakrale middelaldermusikken kjennetegnes ved sine spirituelle, mystiske og meditative kvaliteter og er båret fram av klarhet og styrke.

Når den svenske bassisten Anders Jormin tar med seg Lena Willemark vokal, Marilyn Crispell piano, Karin Nelson orgel, Raymond Strid perc.  og sitt nyeste prosjekt for fremførelse under årets Moldejazz, er  det en enestående og sjelden musikalsk begivenhet Konserten er bygd på fjorårets kritikerroste CD-utgivelse ”In winds, in light”. Kombinasjonen av kirkeorgel og piano, i tillegg til bass og perkusjon, gir et spennende grunnlag for vokalfenomenet Lena Willemark.  Dette er sakral musikk for sjel og hjerte, laget og fremført av kunstnere som har en mål og mening med sin musikk. Nettopp slik du vil en kirkekonsert skal være!  
 
I tillegg blir det tradjazz og blues i teltet på Gørvellplassen, tradjazz i Perspiration Hall, klubbkvelder på kulturhuset og barneprogram på Forum. Alt dette offentliggjøres om kort tidNYHETER
Kjetil Møster årets unge internasjonale jazztalent.

LES MER
Vellykket Moldejazz avsluttet 23. juli
Den 45. jazzfestivalen i Molde ble en suksess med mange musikalske høydepunkt.
LES MER
Jormins kirketid

LES MER
Everything is Everything
Radka Toneff Minnefond 2005
Yrke: Vibrafonist
Uten nerve
- I have hope
Haynes for President!
Bojan Z – Et originalt fyrverkeri
Teater uten kulisser
Trio Mediæval
New Orleans til neste år med BTI Nordic?
Arild Andersen - Med kjerne i musikken
Dagspass på Moldejazz og ledige hotellrom!
EKSTRAKONSERT MED OLA KVERNBERG TRIO OG EBOU SECKA WOLOFF EXPERIENCE
Nyt klubbkveldene på Moldejazz!
Årets barneprogram og nytt barnemotiv
Ny samarbeidsavtale for Moldejazz
Moldejazz 2005 Programnyheter!
Ane Brun, Thomas Dybdahl og Jaga Jazzist på Romsdalsmuseet
Lauryn Hill til Moldejazz!
Artist in Residence 2005 - Arild Andersen
Første konserter ut for Moldejazz 2005
Årets Jazzkunstner 2005
Velkommen tilbake 17.-22. juli 2006!