Artist in Residence 2005 - Arild Andersen

En av våre mest respekterte jazzmusikere - bassisten Arild Andersen er årets Artist In Residence på Molde Jazz i perioden 18.- 23. Juli. Som Artist in Residence får vi møte Arild Andersen i fire forskjellige musikalske settinger. Åpningskonserten ”Electra” framføres i Bjørnsonhuset mandag 18. Tirsdag 19 vil Arild spille solokonsert på Forum. Torsdag er det norgespremiere i Kulturhuset for en trio der Arild spiller med den ungarske gitaristen Ferenc Snetberger og trommeslageren Paolo Vinaccia. Avslutningskonserten i Bjørnsonhuset er et spesialprosjekt der Arild tar opp igjen det mangeårige samarbeidet med den fantastiske brasilianske perkusjonisten Nana Vasconcelos og innleder et nytt samarbeid med den tyrkiske musikeren Kudsi Erguner som er en virtuos på den tyrkiske fløyta ney.

Bassisten Arild Andersen som fyller 60 år i år hadde sitt gjennombrudd som musiker på slutten av 1960 tallet. Sammen med  Karin Krog,  Jan Garbarek, Terje Rypdal og Jon Christensen var Arild Andersen en av de som for alvor har gjort norsk jazz kjent internasjonalt.
 
På slutten av 1960 og begynnelsen av 1970 tallet var Arild Andersen sentral i Jan Garbareks Kvarett og Trio. I denne perioden innledet han et samarbeid med og gjorde plateinnspillinger med bla Don Cherry, Sam Rivers og Sheila Jordan.
 
På 1970 tallet ledet Arild Andersen sine egne grupper, der unge musikere som Pål Thowsen og Jon Balke fikk sine gjennombrudd. I denne perioden samarbeidet han også nært med sangerinnen Radka Toneff.  I 1982 etablerte han bandet Masqualero sammen med Jon Christensen – et band som hadde stor suksess både hjemme og i ulandet.  På slutten av 80 tallet startet han et samarbeid med sangeren Kirsten Braathen Berg. Dette samarbeidet resulterte i bestillingsverkene ”Sagn” til VossaJazz og ”Arv” på Nattjazz. I begge disse komposisjonene blandes norske folkemusikktradisjoner og improvisert musikk.  De siste årene har Arild Andersen arbeidet med forskjellige trioer med blant annet den tyske trompetisten Markus Stockhausen, den greske pianisten Vassilis Tsabroupolos, den danske pianisten Carsten Dahl.
 
Arild Andersen har hatt et langvarig og sterkt forhold til  MoldeJazz. Han hadde sin offisielle debut her i 1968 med Jan Garbarek Trio og siden har han spilt på over tjue festivaler.
 
 I 1981 satte Arild Andersen sammen et ”drømmeband”med gitaristen Bill Frisell, pianisten John Taylor og trommeslager Alphonse Muzon – konserten i Molde resulterte i plata ”A Molde Concert” I 1995 ledet Arild et ensemble på ni musikere i bestillingsverket ”Hyperboerean” utgitt på selskapet ECM året etter.
 
Som Artist in Residence får vi møte Arild Andersen i fire forskjellige musikalske settinger som viser forskjellige sider av hans allsidighet som musiker, komponist og bandleder.

ELECTRA
 
Arve Henriksen-  trompet, Eivind Aarseth -  gitarer, Patrice Heral -trommer,tablas,udu,vokal, Paolo Vianccia - trommer, percussion ,laptopp
Elly  Casdas – vokal, Fontini Grammenou – vokal, Arild Andersen - bass, live electronics, David Solheim -lydproduksjon
KONSERTER BLIR LAGT UT FOR SALG  VIA VÅRE NETTSIDER, BILLETTSERVICE ELLER POSTEN 13.APRIL KL. 13.00
 
ARILD ANDERSEN solo
 
Arild Andersen - bass, live electronics
 
ARILD ANDERSEN – FERENC SNETBERGER – PAOLO VINACCIA
 
Arild Andersen - bass, Ferenc Snetberger- gitar, Paolo Vinaccia – tommer
 
ARILD ANDERSEN – NANA VASCONCELOS – KUDSI ERGUNER
 
Arild Andersen -  bass, Nana Vasconcelos - percussion, Kudsi Erguner – trefløyter


NYHETER
Kjetil Møster årets unge internasjonale jazztalent.

LES MER
Vellykket Moldejazz avsluttet 23. juli
Den 45. jazzfestivalen i Molde ble en suksess med mange musikalske høydepunkt.
LES MER
Jormins kirketid

LES MER
Everything is Everything
Radka Toneff Minnefond 2005
Yrke: Vibrafonist
Uten nerve
- I have hope
Haynes for President!
Bojan Z – Et originalt fyrverkeri
Teater uten kulisser
Trio Mediæval
New Orleans til neste år med BTI Nordic?
Arild Andersen - Med kjerne i musikken
Dagspass på Moldejazz og ledige hotellrom!
EKSTRAKONSERT MED OLA KVERNBERG TRIO OG EBOU SECKA WOLOFF EXPERIENCE
Nyt klubbkveldene på Moldejazz!
Årets barneprogram og nytt barnemotiv
Ny samarbeidsavtale for Moldejazz
Moldejazz 2005 Programnyheter!
Ane Brun, Thomas Dybdahl og Jaga Jazzist på Romsdalsmuseet
Lauryn Hill til Moldejazz!
Artist in Residence 2005 - Arild Andersen
Første konserter ut for Moldejazz 2005
Årets Jazzkunstner 2005
Velkommen tilbake 17.-22. juli 2006!