Ola_Kvernberg_by_CF_Wesenberg

Ola Kvernberg Artist In Residence 2016!

Foto: CF Wesenberg
Publisert: 11.12.2015
Sist oppdatert: 11.12.2015 11:36

Ola Kvernberg er en musiker og komponist som har vært i enorm utvikling de senere årene. Det ble klart for mange hva som var på gang da han fremførte bestillingsverket Liarbird på Moldejazz 2010, han fikk også Spellemann for 2011 for albumet med samme navn. De påfølgende albumene Northern Tapes (2013) og Mechanical Fair (2104) har ytterligere befestet hans posisjon som en av de mest spennende utøvere og komponister i norsk jazz.   - Det er både riktig og naturlig at Ola nå får oppdraget som Artist In Residence på Moldejazz, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

På neste års Moldejazz vil Ola Kvernberg gjøre en rekke prosjekter; åpningskonserten på Bjørnson-huset vil bli Mechanical Fair, en større versjon av dette verket enn noen gang tidligere fremført. Han vil gjøre morgengrykonserten «Porkotta» sammen med søsteren Jorun Marie Kvernberg og han vi stå for avslutningskonserten i Molde Domkirke sammen med Kirsti Huke og Erik Nylander. I tillegg er han i gang med et nyskrevet bestillingsverk, bandet Gammalgras vil også bli å høre og Ola vil også høyst sannsynlig gjeste inn hos andre artister under Molde 2016. 

Ola Kvernberg - Artist In Residence - Moldejazz 2016

Mechanical Fair

At Ola Kvernberg er en musiker og komponist i konstant utvikling og med en stadig utvidende horisont, er det ekspansive verket Mechanical Fair et godt eksempel på. Verket var opprinnelig skrevet for kvintett for Kongsberg Jazzfestival som takk for DNB-prisen han mottok i 2012. Etter ukevis med massiv øving hadde verket premiere på Kongsberg under jazzfestivalen i 2013, og ble strålende mottatt.

I ettertid har Mechanical Fair ekspandert både med nyskrevet materiale så vel som med ytterligere musikere. Trondheimssolistene hengte seg på og ble raskt en godt integrert og viktig del av verket. Beviset på nettopp dette forelå på albumet The Mechanical Fair som kom ut på Jazzland Recordings i 2014. Med Mechanical Fair kombineres utforskende jazz og kammerorkester med musikalske følere ut mot samtidsmusikk og mere til, og resultatet er dynamisk, ambisiøst og fascinerende.

Kvernberg åpnet konserthøsten 2015 på Nasjonal Jazzscene i Oslo med nok en fremføring av Mechanical Fair, ikke overraskende nok en gang til stor jubel. Ting kan tyde på på at materialet og konserten vil ta et nok et nytt steg og nå nye høyder når Ola Kvernberg med Mechanical Fair åpner Moldejazz 2016 på Bjørnsonhuset mandag 18. juli kl 18.00.

Kirsti, Ola & Erik

Samarbeidet mellom den allsidige sangeren Kirsti Huke og Ola Kvernberg strekker seg tilbake til 2010, og var opprinnelig del av Nasjonal Jazzscenes «Session»-serie. Med fiolin, bratsj, mandolin, piano, Fender Rhodes, perkusjon og loop-bokser tolket de to på finurlig vis kjente og ukjente låter som ABBA, Nick Cave, The Velvet Underground og Nick Drake.

Det som lenge virket å ha vært et eksklusivt prosjekt som altfor få hadde vært heldige å få med seg, har nylig fått nytt liv samt et ytterligere medlem i form av trommeslager Erik Nylander. Med stor følsomhet, respekt for originalmaterialet samt kløkt, kreativitet og oppfinnsomme arrangementer har repertoaret også utvidet seg til å blant annet inneholde sanger av Beach Boys og Nina Simone. Det skal med andre ord ligge til rette for en fengslende og kanskje litt annerledes, i ordets beste forstand, konsert i Molde Domkirke lørdag 23. juli kl 23.00. Med andre ord noe man ikke bør gå glipp av.

Morgengrykonserten - «Porkotta»

Til den tradisjonelle Morgengry-konserten vil Ola Kvernberg få med seg sin søster, folkemusikeren, felespilleren og vokalisten Jorun Marie Kvernberg. Duokonserten har de valgt å kalle «Porkotta», som er lokal dialekt for «grisetidlig».

 Det musikalske temaet for konserten blir Jorun Marie og Ola sine felles røtter. Tanken er å grave litt i deres bestefars, felespilleren og komponisten Peter L. Rypdal, sin skattekiste og finne frem slåtter i fra Tresfjord. Det blir på et vis en reise tilbake i tid, til da Ola spilte gammeldans og Jorun Marie spilte folkemusikk. Ikke minst blir den en reise til da de to spilte sammen som barn. Som Ola selv sier det: - Vi skal rett og slett ut å leke.

Istad AS er også i 2016 samarbeidspartner for Morgengrykonserten.

Billetter kan kjøpes digitalt gjennom Moldejazz sine nettsider fra kl. 12:00 11/12-15.

For ytterligere informasjon kontakt: Festivalsjef i Moldejazz, Hans-Olav Solli - tlf 948 26 305.

Del: 
Spotify