Robert Plant
Robert Anthony Plant skulle kanskje ikke trenge noe nærmere introduksjon, men mannen som mange regner som en av rockens største vokalister gjennom tidene, har med årene stadig søkt etter andre måter å uttrykke seg på, enn den han er mest berømt for. Plant etablerte seg som vokalist og tekstforfatter i legendariske Led Zeppelin, sammen med Jimmy Page, John Paul Jones og John Bonham. Etter en rekke album som nå er rockeklassikere, ble bandet ble oppløst i 1980 da Bonham døde. Siden har Plant gitt ut en rekke soloalbum, for det meste med foten godt plantet i et solid rockeuttrykk, men etter hvert med spor av folkrock og andre sjangre.
Etter comebacket som soloartist med Dreamland i 2002, har Plant virkelig funnet tilbake til sin kreative åre og arbeidet frem et uttrykk som kler den godt voksne rockeren og hans stemme meget godt. Særlig siden kritiker- og publikumssuksessen med Raising Sand i 2007, et Grammyvinnende albumsamarbeid med bluegrass- og countrysangeren Alison Krauss, har karrieren til Plant fått en ny giv. Kanskje skal vi være takknemlig for at han etter sigende har takket nei til skyhøye summer for å gjenforene Led Zeppelin og heller fokuserer på sin egen musikk.
For i stedet ga Plant i fjor ut nok et solid album, Lullaby... and the Ceaseless Roar, en utgivelse som har fikk meget gode kritikker av blant andre The Guardian, MOJO, Pitchfork og Uncut, og havnet høyt oppe på mange årsbestelister. Albumet er en kulminasjon av samarbeidet mellom Plant og hans spennende nye band, The Sensational Space Shifters, og inneholder en frisk blanding av folkrock, roots og blues, men også vest-afrikansk musikk, særlig via den gambiske musikeren i bandet, Juldeh Camara. Her er også elementer av den nesten meditative og duvende grooven i såkalt ørkenblues, en term som har blitt brukt til å beskrive musikken til band som mailisiske Tinariwen.
Robert Plant and The Sensational Space Shifters holdt en eksklusiv norgeskonsert med stor suksess på Bergenfest i fjor sommer, hvor de fremførte låter fra det da kommende albumet Lullaby..., ispedd tolkninger av gamle bluesstandarder, og en aldri så liten sving innom Led Zeppelin-katalogen. Eksklusiv blir også konserten på Romsdalsmuseet 16.juli. Det er bare å glede seg.
Gregory Porter
Den amerikanske jazzvokalisten og låtskriveren Gregory Porter har hatt en kometkarriere siden han debuterte i 2010 med Water. Den tidligere idrettsmannen, som fikk sin karriere innen amerikansk fotball ødelagt etter en skade, har en stadig voksende stjerne og er i ferd med å bli blitt såpass godt kjent også her til lands at han snart kanskje vil være for norgesvenn å regne.
Etter albumdebuten fikk Porter en aldri så liten hit med Be Good (Lion's Song), en dempet låt som i tillegg til jazz har klare elementer av soul, likt mye av musikken til Porter. Albumet, også kalt Be Good, fra 2012 ble likt forgjengeren ble nominert til Grammy og skaffet ham ytterligere fans i pressen så vel som blant publikum. Porter signerte så for Blue Note, og i 2013 debuterte han for det anerkjente selskapet med utgivelsen Liquid Spirit. Albumet ble spilt inn med de samme musikerne som deltok på Be Good, og inneholder 11 originalkomposisjoner og tre coverlåter, blant dem Ramsey Lewis-hiten «The In-Crowd». Liquid Spirit vant i fjor en Grammy for beste jazzvokal-album.
Mye tyder nå på at Porter er klar til å ta enda et steg videre. Låtskrivingen har utviklet seg, bandet er samspilt, og musikken har stort crossover-potensiale. Den røslige og blide karen har en fengslende scenepersonlighet, synger med en kraftig, men myk baryton, og har en stemmebruk som kan sende tankene mot Nat King Cole så vel som soulsangere som Bill Withers og Donny Hathaway. Vi ser frem til å få høre ham og hans jazz, soul og gospel-inspirerte musikk på Romsdalsmuseet.
Moldejazz har tidligere lansert følgende artister til 2015-festivalen: Dee Dee Bridgewater & The New Orleans Jazz Orchestra, Jack DeJohnette - Made In Chicago, The Bad Plus Joshua Redman, Sly & Robbie meets Nils Petter Molvær, Kurt Elling, Møster!, Espen Reinertsen & Trondheim Jazzorkester, Driving Miles og Emilie Nicolas.
Billetter kan kjøpes digitalt gjennom Moldejazz sine nettsider fra kl. 12:00 21/1-15. Samtidig vil det også være tilgjengelig todagerspass som inkluderer en ikke enda offentliggjort konsertdag på museet. Disse passene er svært gunstig priset og som tidligere år er de ytterligere rabattert til ungdom fra 15 til 20 år gjennom ordningen «Kulturrabatt for ungdom» som er et samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune. Barn i alderen 7-14 år får todagerspass til samme gunstige pris og barn under skolepliktig alder går gratis på Romsdalsmuseet.
For ytterligere informasjon kontakt: Daglig leder i Moldejazz, Hans-Olav Solli - tlf 948 26 305.