Swedish Azz
Bilde: Stanislav Milojkovic

Swedish Azz

For den som har et nært og godt forhold til «Jazz på svenska», er Swedish Azz den perfekte oppdatering.

Bandet har holdt på noen år, og består av saksofonisten Mats Gustafsson, tubaisten Pär-Åke Holmlander, trommeslageren Erik Carlsson, vibrafonisten Kjell Nordeson og Dieter Kovatcic på live electronics.

Gustafsson kjenner flere av oss best fra band som The Thing (med Ingebrigt Håker-Flaten og Paal Nilssen-Love), Fire! og Fire! Orchestra (med 28 av Sveriges ledende frijazzmusikere, som blant annet gjorde vårens beste konserter på Nasjonal Jazzscene i Oslo), pluss et hundretalls andre bandkombinasjoner rundt om i hele verden. De andre musikerne er også svært tilstede i en rekke interessante konstellasjoner rundt om.

Musikken de fremfører er gamle slägere fra den svenske jazzgullalder, inkludert komposisjoner av Bernt Rosengreen, Jan Johansson, Bernt Egerbladh, Lars Gullin med flere. Men det er tolkningene til Swedish Azz som gjør bandet originalt. Når gruppa drar av gårde med «Visa från Utanmyra», kan vi love at det ikke er mye nasjonalromantikk igjen. Bandets versjon er industriell, Utanmyra er asfaltert, vi befinner oss midt inne i et industriområde, hvor forurensingen er total.

Andre ganger, som i Lars Gullins «Fedja», befinner vi oss fremdeles i Gustafsson og Holmlanders hjemtrakter i Nord-Sverige. Men det er tydelig at det har skjedd mye i distriktet siden Gullin skrev låta på 60-tallet.

Undertegnede har hørt bandet en rekke ganger de senere årene, og jeg har aldri gått skuffet ut fra en konsert med de fem. Så for dere som har lyst til å høre den svenske jazzskatten i nye, og intense versjoner, så er Storyville stedet i kveld.

Besøkt 27 ganger