Arild Andersen Artist in Residence

En av våre mest respekterte jazzmusikere - bassisten Arild Andersen er årets Artist In Residence på Molde Jazz i perioden 18.- 23. Juli. Som Artist in Residence får vi møte Arild Andersen i fire forskjellige musikalske settinger. Åpningskonserten ”Electra” framføres i Bjørnsonhuset mandag 18. Tirsdag 19 vil Arild spille solokonsert på Forum. Torsdag er det norgespremiere i Kulturhuset for en trio der Arild spiller med den ungarske gitaristen Ferenc Snetberger og trommeslageren Paolo Vinaccia. Avslutningskonserten i Bjørnsonhuset er et spesialprosjekt der Arild tar opp igjen det mangeårige samarbeidet med den fantastiske brasilianske perkusjonisten Nana Vasconcelos og innleder et nytt samarbeid med den tyrkiske musikeren Kudsi Erguner som er en virtuos på den tyrkiske fløyta ney.

Bassisten Arild Andersen som fyller 60 år i år hadde sitt gjennombrudd som musiker på slutten av 1960 tallet. Sammen med  Karin Krog,  Jan Garbarek, Terje Rypdal og Jon Christensen var Arild Andersen en av de som for alvor har gjort norsk jazz kjent internasjonalt.
 
På slutten av 1960 og begynnelsen av 1970 tallet var Arild Andersen sentral i Jan Garbareks Kvarett og Trio. I denne perioden innledet han et samarbeid med og gjorde plateinnspillinger med bla Don Cherry, Sam Rivers og Sheila Jordan.
 
På 1970 tallet ledet Arild Andersen sine egne grupper, der unge musikere som Pål Thowsen og Jon Balke fikk sine gjennombrudd. I denne perioden samarbeidet han også nært med sangerinnen Radka Toneff.  I 1982 etablerte han bandet Masqualero sammen med Jon Christensen – et band som hadde stor suksess både hjemme og i ulandet.  På slutten av 80 tallet startet han et samarbeid med sangeren Kirsten Braathen Berg. Dette samarbeidet resulterte i bestillingsverkene ”Sagn” til VossaJazz og ”Arv” på Nattjazz. I begge disse komposisjonene blandes norske folkemusikktradisjoner og improvisert musikk.  De siste årene har Arild Andersen arbeidet med forskjellige trioer med blant annet den tyske trompetisten Markus Stockhausen, den greske pianisten Vassilis Tsabroupolos, den danske pianisten Carsten Dahl.
 
Arild Andersen har hatt et langvarig og sterkt forhold til  MoldeJazz. Han hadde sin offisielle debut her i 1968 med Jan Garbarek Trio og siden har han spilt på over tjue festivaler.
 
 I 1981 satte Arild Andersen sammen et ”drømmeband”med gitaristen Bill Frisell, pianisten John Taylor og trommeslager Alphonse Muzon – konserten i Molde resulterte i plata ”A Molde Concert” I 1995 ledet Arild et ensemble på ni musikere i bestillingsverket ”Hyperboerean” utgitt på selskapet ECM året etter.
 
Som Artist in Residence får vi møte Arild Andersen i fire forskjellige musikalske settinger som viser forskjellige sider av hans allsidighet som musiker, komponist og bandleder.
ELECTRA
 
Arve Henriksen-  trompet, Eivind Aarseth -  gitarer, Patrice Heral -trommer,tablas,udu,vokal, Paolo Vianccia - trommer, percussion ,laptopp
Elly  Casdas – vokal, Fontini Grammenou – vokal, Arild Andersen - bass, live electronics, David Solheim -lydproduksjon
 
ARILD ANDERSEN solo
 
Arild Andersen - bass, live electronics
 
ARILD ANDERSEN – FERENC SNETBERGER – PAOLO VINACCIA
 
Arild Andersen - bass, Ferenc Snetberger- gitar, Paolo Vinaccia – trommer
 
ARILD ANDERSEN – NANA VASCONCELOS – KUDSI ERGUNER
 
Arild Andersen -  bass, Nana Vasconcelos - percussion, Kudsi Erguner – trefløyter


Ahi Nama
Aki Takase
Ane Brun
Anthony Braxton
Arild Andersen Artist in Residence
Arild Andersen Group Electra
Bojan Z Solo
BokkeReidars Blues Band
Charlie Haden ”Land of the Sun”
Dag Arnesen Trio
Dixi/Juanita Brooks
DJ Food
Dr. Lonnie Smith
Dylan, Peggy Lee og Michael Moore
Eberson/ Kjersem/ Kjellemyr
Eugene Chadbourne
Fou Rire
Giovanni Falzone
Grydeland/Zach
Hallgeir Pedersen Trio
Hopalong Knut
Hot Hat program under Moldejazz 2005
Ilmiliekki Quartet
Jaga Jazzist
Jamie Lidell
Jarmo Saari - "Solu"
Jazzlunsj på Fiskerimuseet på Hjertøya
John Storm N Da Kid
Jormin/Crispell/Willemark
Kimmo Pohjonen Kluster & Kronos Quartet- UNIKO
Kristin Asbjørnsen/Nymark Collective
Lauryn Hill
Marilyn Crispell Trio
Matthew Bourne
Mind over Midi & Tikiman
Ola Kvernberg Trio og Ebou Secka Woloff Experience
Perspiration Hall TBA
Petter Wettre Solo "Paramount"
Ralph Myerz & the Jack Herren Band
Reidar Larsen and The Storytellers
Roy Haynes & The Fountain of Youth
Scorch Trio - The Thing
Små sanger mest i det blå
Sofian
Ståhls Blå
Sunshine Sound System (DJ Sunshine)
Syng, Klapp og Swing
Thomas Dybdahl and The Great October Sound
Timbuktu
Trio Mediæval
TRONDHEIM JAZZORKESTER SPILLER MARIA KANNEGAARD
Ytre Suløens Jass Ensemble og Tricia Boutte
Zanussi Five
Velkommen tilbake 17.-22. juli 2006!