Ibrahim-Maalouf-Juin-2013182895-V4_2.jpg

Vaskeekte jazz

Tekst: Pål Buset
Publisert: 08.07.2014 - Sist oppdatert: 08.07.2014 11:51

På Plassen får du jazz for enhver smak i uke 29


Først ut, kl. 20 mandag 14. juli, er artist in residence Sidsel Endresen med sin håndplukka sekstett. Et helt fritt og akustisk uttrykk fra et ensemble som utover Endresen selv, består av unge musikere helt i front innafor sitt felt. Kvelden fortsetter også i et fritt landskap, men med utgangspunkt i noe så håndfast som svensk jazz-, vise- og slagertradisjon i det Swedish Azz (Storyville kl. 22) tolker utvalgte låter fra vårt nabolands musikkhistorie. Swedish Azz er Jazz på svenska oppdatert for dataalderen, og med den hardspillende saksofonisten Mats Gustafsson i spissen. Første kveld på plassen rundes av ved midnatt av den fransk-libanesiske trompetisten Ibrahim Maalouf som gir oss funky fusion med libanesiske undertoner. (Artikkelen fortsetter under videoen.)
tirsdag er det finale i Jazzintro 2014 og dermed klart for kåring av Årets unge jazzgruppe 2014 (Storyville kl. 14). Bandet som går vinnende ut får, i tillegg til en større lanseringspakke fra Jazzforum og et arbeidsstipend fra Gramo, en egen konsert, også den i Storyville, samme kveld kl. 22. Kl. 16 i Teatret Vårt tar Lars Andreas Haug band oss med på en tubåt-ferd (en helt spesiell tuba) gjennom Midtøsten, Balkan og Skandinavia. Fjorårets jazZtipendiat Kristoffer Lo har skrevet rykende ferskt materiale for sin håndplukka utgave av Trondheim jazzorkester, det blir å høre i Teatret Vårt fra kl. 20. Kvelden på Plassen avsluttes (fra kl. 24.00) med Elephant9s Hammond-drevne og groovy jazz, med seg har de den svenske gitaristen Reine Fiske. (Artikkelen fortsetter under videoen.)
Onsdag (kl. 14 i Storyville) er det klart for kvartetten Pixel med bassist og vokalist Ellen Andrea Wang i spissen. Den prisvinnende, unge gruppa gir oss en særegen miks de selv omtaler som post-bop-pop med indie-rockens energi. Deretter (kl. 20 i Teatret Vårt) får vi nok et innslag ved artist in residence Sidsel Endresen - denne gang i form av en reunion med trioen Merriwinkle. Også dette fri improvisasjon, men med et elektronisk tilsnitt. Trompetist Sjur Miljeteig har gjort det meste som bakmann - tidlig Jaga Jazzist, fast medlem i Solveig Slettahjells ulike Slow Motion-sammensetninger - og debuterte i fjor som plateartist under eget navn med skiva Things Happen at Particular Times. Miljeteigs musikk befinner seg et sted mellom pop hooks og oppbrutt, stakatto trumpet (Storyville kl. 20.00). Ved midnatt runder den nye supergruppa Reflections in Cosmo av kvelden. Verdenspremièren er lagt til Moldejazz og vi kan forvente oss noe groovy og låtstrukturert, men også fritt. Reflections in Cosmo består av Thomas Strønen, Ståle Storløkken, Kjetil Møster og Hans Magnus "Snah" Ryan. (Artikkelen fortsetter under videoen.)
Den tsjekkiske fiolinisten og sangeren Iva Bittova er som en litt sjelden vin som ikke alle har smakt. Men når du først har opplevd Bittovas underfundige uttrykk og halsbrekkende improvisasjoner er du fast. Muligheten får du torsdag kl. 16 i Teatret Vårt. Med seg i bandet, som kalles Eviyan, har Bittova Gyan Riley, Eva Ziporyn og Sandeep Das. Deretter er det duka for nok et av Sidsel Endresens prosjekter, denne gang (Teatret Vårt kl. 20) i duo med den kompromissløse gitaristen Stian Westerhus. Duoen går i studio med ferskt materiale i høst. Siste konsert på Plassen torsdag (kl. 24 på Teatret vårt), er det brooklynbaserte tolvmannsbandet Snarky Puppy som tidligere i år fikk Grammy i kategorien R&B. (Artikkelen fortsetter under videoen.)
Fredag 18. juli (kl. 14 i Storyville) er vinner av SpareBank1 JazzTalent 2013, bassist Dan Peter Sundland, klar for å presentere en ny, internasjonal kvartett bestående av musikere fra Tyskland, Hellas, Australia og Norge, Gropper/Anissegos/Sundland/Heather. I Teateret Vårt klokka 16 overtar den unge kvintetten Mopti som har slått seg sammen med dj og rytmesnekker Bendik Baksaas som sammen gir oss blodferskt materiale. Videre er det klart for stjerneduoen Stefano Bollani og Hamilton de Holanda (kl. 20 i Teateret Vårt) og deres særegne og kritikerroste kombinasjon av det latinske og det barokke. Etter konserten er det bare å ta trappa opp i Storyville der det (kl. 22) blir live remix av samme konsert med Sidsel Endresen, Jan Bang og Erik Honoré.
Fjorårets Shell-stipendiat, Trygve Waldemar Fiske, har satt sammen sin drømmekvartet Waldemar 4 som blir å høre i Storyville lørdag 19. juli kl. 14, før den fremadstormende, kubanske, og av Quincy Jones produserte, pianisten Alfredo Rodriguez tar oss med inn i sin verden av latinsk jazz og dermed er med på å runde av jazzen på Plassen i 2014 (Teateret Vårt kl. 16).

Del: 
Logo: Instagram Instagram #moldejazz
Logo: Spotify Spotify
Logo: Spotify WiMP