SKRUK_og_OIGC_Moldejazz_2015.jpg

Gospel og Daniel Herskedal i Domkirka

Publisert: 19.03.2015 - Sist oppdatert: 26.03.2015 08:22

Onsdag 15. juli er det klart for en unik begivenhet i Molde Domkirke når Oakland Interfaith Gospel Choir fra USA og Skruk møtes i en hyllest til røttene begge korene har i gospelmusikk-tradisjonen. Totalt teller korene med band nærmere 100 utøvere, noe som vil skape et solid trøkk samtidig som dynamikken vil være til stede, godt hjulpet av korenes karismatiske ledere Terence Kelly og Per Oddvar Hildre. Fredag 17. juli er det en ny spennende konsert i Molde Domkirke når Daniel Herskedal presenterer sitt nye plateprosjekt Slow Eastbound Train .

Skruk & Oakland Interfaith Gospel Choir og Daniel Herskedal til Moldejazz 2015

Oakland Interfaith Gospel Choir består, som navnet indikerer, av medlemmer med ulike trosbakgrunn, ikke mindre enn 13 trosretninger representert i dagens utgave av koret. Felles for dem alle er imidlertid gleden og samholdet de finner i gospelmusikken. Koret har gitt ut tre plater og er i sommer på en Europa-turne hvor Moldejazz er tredje stoppested etter at de har spilt på Montreux Jazz Festival og i København.

Skruk er vel kjent for Moldejazz-publikummet etter en rekke opptredener, sist gang i 2007 sammen med Nymark Collective. Koret har vært med på noen av festivalens mest minnerike øyeblikk som «Hallelujazz»-konserten med Ytre Suløens Jass-Ensemble i 1982 og de fem utsolgte konsertene da de tok opp igjen samarbeidet i 2003. Under ledelsen av Per Oddvar Hildre alias Prots, har koret helt siden starten i 1973 vært en spydspiss og grensesprenger innen norsk kormusikk. Koret har gjennom åra funnet, og blitt funnet av, spennende musikalske samarbeidspartnere i inn- og utland.

Det nye samarbeidet med Oakland Interfaith Gospel Choir og Skruk ble til etter at Skruk gjorde konserter i California for et par år siden. Representanter fra OIGC hørte dem og ble så begeistret at de kastet frem tanken om å gjøre et prosjekt sammen. Prosjektet som nå har tatt form under tittelen «Røtter» tar sitt utgangspunkt i at tross kulturforskjeller mellom den amerikanske vestkysten og vestkysten i Norge så har vi felles spirituelle røtter. Forskjeller i oppdragelse, kultur og væremåter gir forskjeller i måter å uttrykke seg på, som farger sangene, både musikalsk og tekstlig. Konkret så vil konserten alternere mellom de to korene som synger alene og fellesnumre. Det siste blir en svært spennende samklang, som Prots selv sier det; «en ny musikalsk latte». Det er all grunn til å tro at denne latten vil falle i smak hos Moldejazz-publikummet, kanskje blir dette en ny legendarisk konsert på Moldejazz.

Daniel Herskedal

Daniel Herskedal (f. 1982) er helt klart en av de mest spennende tubaistene i dagens jazz. Den musikalske veien til moldenseren, som for tiden har base i København/Molde, har blant annet bestått av studier ved Jazzlinja ved NTNU, og senere en Master i jazztuba ved Rhythm Music Conservatory i København, hvor han også har vært tubalærer i ettertid. I tillegg har han spilt med artister og band som Django Bates, Jason Moran, Helene Bøksle, Trondheim Jazzorkester og Marius Neset. Herskedal har laget bestillingsverk til både Olavsfestdagene, Soddjazz og Moldejazz.

Hans nyeste prosjekt og album heter Slow Eastbound Train og har blitt til i samarbeid med pianist Eyolf Dale, perkusjonist Helge Andreas Nordbakken og Trondheimssolistene. Med unntak av en tolkning av Modest Mussorgskys «Bydlo», har Herskedal skrevet musikken på albumet selv, og resultatet er like unikt som det er betagende; et resultat av hans mangslungne musikalske interessefelt og hans distinkte, tør vi si virtuose spillestil, i fellesskap med et knippe meget dyktige medmusikere.

Her er det innslag av hjemlig så vel som orientalsk folkemusikk, oppstemt jazzimprovisasjon og dansende rytmikk, fengende melodilinjer, så vel som ettertenksomme, sørgmodige og tydelig sakrale innslag. Sistnevnte karakteristikk spesielt skulle være et godt tegn på hvorfor Herskedals Slow Eastbound Train skulle passe utmerket i Molde Domkirke fredag kveld 17. juli.

Daniel Herskedal: tuba og basstrompet, Eyolf Dale: piano, Helge Andreas Nordbakken: perkusjon,

Daniel Lazar: fiolin, Ragnhild Lien: fiolin, Isa Caroline Holmesland: bratsj, Kaja Fjellberg Pettersen: cello


Moldejazz har tidligere lansert følgende artister til 2015-festivalen: 

Dee Dee Bridgewater & The New Orleans Jazz Orchestra, Robert Plant And The Sensational Space Shifters, D'Angelo, Gregory Porter, Jack DeJohnette - Made In Chicago, The Bad Plus Joshua Redman, Tigran, Vijay Iyer Trio, Marius Neset, Veronica Maggio, Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær, Bjørn Alterhaug - Tiden leker og ler, Møster! Kurt Elling, Kris Davis, Espen Reinertsen & Trondheim Jazzorkester, Driving Miles, Emilie Nicolas og Krokofant.


Billetter kan kjøpes digitalt gjennom Moldejazz sine nettsider og på Narvesen/ 7-eleven fra kl. 12:00 19/3-15. Vi minner om at det er betraktelig redusert kapasitet i Domkirka, det lønner seg å være tidlig ute med billettkjøp!

For ytterligere informasjon kontakt: Daglig leder i Moldejazz, Hans-Olav Solli - tlf 948 26 305.

Del: 
Logo: Instagram Instagram #moldejazz
Logo: Spotify Spotify
Logo: Spotify WiMP