Haavard_Lund.gif

Elias Blix som aldri før

Tekst: Pål Buset / Foto: Martin Losvik
Publisert: 16.07.2014 - Sist oppdatert: 10.07.2014 10:50

Håvard Lund og Unni Løvlid med Blix-salmer i norsk-indisk tapning


Bassklarinettist Håvard Lund har et helt spesielt forhold til Nord-Norge og også til en av landsdelens store salmediktere - teologen og venstremannen Elias Blix. I Molde domkirke får du en særegen miks av salmetradisjon, jazz og pakistansk, indisk og norsk tradisjonsmusikk. Hør selv, da vel. (Teksten fortsetter under avspillingsboksen.)
Sammen med Ivar Aasen er Elias Blix vår mest brukte og folkekjære salmedikter. Nynorsk, altså folkespråket, kombinert med et billedspråk henta fra Blix' så kjære Nord-Norge er med på å holde tekstene i hevd. For bassaksofonist og komponist Håvard Lund, som selv er fra Nord-Norge, ble det naturlig å hente inn kulturelle elementer Blix var kjent med og hadde usedvanlig stor innsikt i. Venstremannen og teologen var en belært mann, med kunnskaper i så vel hebraisk som sanskrit.
- Derfor finner jeg det naturlig å hente inn elementer fra østlige kulturer Blix aktivt forholdt seg til, forteller Håvard Lund. 
- Med til Molde har jeg en av Indias fremste, norske folkesangere, Sunanda Sharma. Dessuten den pakistanske fløytisten Akmal Quadri og den norskfødte, indiske tabla-spilleren Jai Shankar. Alle utrolig dyktige musikere fra en tradisjon der improvisasjon står svært høyt.

I Molde domkirke møter vi en klassisk kvintett, et konkret rammeverk, og rundt dette får tradisjonsmusikerne fritt spillerom.
- Her møtes salmetradisjonen, et mer klassisk jazzuttrykk og tradisjonsmusikernes frie omgang med melodier og stemninger, sier Lund.
- Kort sagt har jeg i Blix by Lund forsøkt å hente inn ulike elementer som fantes i Blix samtid, fra kulturer og tradisjoner han kjente til. Dessuten har vi oversatt enkelte av salmene til sanskrit, mens andre framføres av Unni Løvlid i original språkdrakt. Alt dette er med på å framheve det allmenngyldige i salmedikterens budskap. 

"Håvard Lund har gitt disse udødelige tekstene/salmene ei helt ny ramme som gjør at det nok en gang blir interessant å gå inn i dette stoffet. Møtet mellom et norsk og et pakistansk/indisk uttrykk, tilsatt usedvanlig vakkert og sterkt krydder, forteller oss at Håvard Lund har noe helt eget å bringe til torgs - vakkert, sterkt og unikt." - Tor Hammerø, Side 2 om plateutgaven av Blix by Lund.

Sunanda Sharma, vokal, Jai Shankar, tablas, Unni Løvlid, vokal, Akmal Quadri, pakistansk tverrfløyte, Embrik Snerte, fagott, kontrafagott, Nora Taksdal, bratsj, Synnøve Li, tverrfløyte, Hans U. Andersson, cello/barisax, Håvard Lund, bassklarinett

Del: 
Logo: Instagram Instagram #moldejazz
Logo: Spotify Spotify
Logo: Spotify WiMP