Portrett_Are_Mokkelbost_Foto_Anne_Valeur.jpg

Are Mokkelbost er årets festivalutstiller

Tekst: Pål Buset
Publisert: 19.06.2014 - Sist oppdatert: 01.07.2014 12:29

Billedkunstner og musiker Are Mokkelbost, vokal og akkordeon-duoen Hæm, og den enestående, belgiske solisten Joachim Badenhorst. Moldejazz og Møre og Romsdal Kunstsenter viderefører det mangeårige samarbeidet. Nytt av året er konserter i utstillingslokalet.

Billedkunstner og musiker Are Mokkelbost, vokal og akkordeon-duoen Hæm, og den enestående, belgiske solisten Joachim Badenhorst. Moldejazz og Møre og Romsdal Kunstsenter viderefører det mangeårige samarbeidet. Nytt av året er konserter i utstillingslokalet.


Are Mokkelbost er en ung kunstner som de senere år har gjort seg bemerket med et markant visuelt uttrykk. Hans arbeider trekker linjer mellom en visuell og en musikalsk virkelighet, og er dynamiske i sin fremtoning. Bildene formidler en nærmest vibrerende energi, samtidig som de har en stram, rytmisk tilstedeværelse.

are_mokkelbost.png
FX, som er navnet Mokkelbost har gitt årets utstilling, består av et utvalg verker utført med en scanner som fremste kunstneriske verktøy. Til forskjell fra i et fotografi, er det fotografiske øyeblikket flyttet bort fra en aktivitet foran kamera, til en aktivitet mellom kamera og det ferdige bildet i framkallingsprosessen.

Mokkelbosts karriere har i tillegg til den visuelle delen også et musikalsk aspekt; han har blant annet spilt i bandene KILLL, ARM og Juv i tillegg til soloprosjektet Single Unit. I alle disse konstellasjonene har han også stått for den visuelle presentasjonen i form av omslag, plakater og scenedesign. Han har også gjort plateomslag for artister som Next Life, Skull Defects, Mamiffer, Necessary, Jaga Jazzist, og nå nylig Helge Sten og John Paul Jones sitt prosjekt Minibus Pimps.


Ingebjoerg_og_Frode_kaia__redigert_kopi_haem.jpg

Lydlig bakteppe

Til Mykkelbosts utstilling, som du kan oppleve i Kunstsenteret på Plassen hele festivaluka, er Ingebjørg Loe Bjørnstads prosjekt Hæm, og den belgiske blåseinstrumentalisten Joachim Badenhorst valgt ut til å kle bildene musikalsk.

Ingebjørg Loe Bjørnstad debuterte med det personlige albumet Hæm i 2013. Plata fikk svært gode anmeldelser, og Roald Helgheim i Dagsavisen skrev dette:
"Til tekstar på kav dialekt frå Surnadal har ho skrive eigne songar som ho og Frode Haltli på trekkspel framfører så mjukt, så sitrande vakkert, skirt og reint at eg med Vinje stemmer i at "her er så vent at det kan meg grøta, sjølv om eg er vaksen kar".

Bjørnstad synger om hjemlengsel, vennskap, nærhet og håp, og den internasjonalt anerkjente akkordeonisten Frode Haltli fullender låtene med vakkert, elegant og virtuost spill. Bjørnstad er utdanna fra Norges musikkhøgskole, der hun var student ved det utøvende kandidatstudiet i jazz og improvisasjon. Ellers inngår Bjørnstad i vokalensemblet Små Grå som siden 2008 har reist med ulike turneer og forestillinger - deriblant bestillingsverk av blant andre Bjørn Kruse, Lisa Dillan, Håkon Thelin, Rolf Erik Nystrøm, Stine Sørlie og Ørjan Matre.

Hæm med Bjørnstad og Haltli blir å høre i Kunstsenteret fredag 18. juli kl. 17.00.
JoachimBadenhorst-1943.jpg

I den frie improvisasjonens tegn


På Moldejazz spiller han solo og vi kan forvente oss eksplosiv og humoristisk, men også underfundig og utforskende musikk. Fritt og improvisert, men heller ikke uten strukturelle grunnelementer. I følge Badenhorst selv, utforsker han grenselandet mellom fri improvisasjon og komponert musikk.
Del: 
Logo: Instagram Instagram #moldejazz
Logo: Spotify Spotify
Logo: Spotify WiMP