Flere nyheter
B_Terri_Lyne_Carrington_Photo_by_Annette_Brown_12.jpg

Verdenspremiere og kritikerroste internasjonale artister

Verdenspremiere, nytt eksklusivt materiale, kritikerroste internasjonale artister og festivalsamarbeid preger Moldejazz nest siste artistslipp våren 2014.


Det blir spirituals med Kristin AsbjørnsenEnsemble og den sørafrikanske a capella-gruppa Ladysmith Black Mambazo, mestermøte mellom den italienske pianisten Stefano Bollani og den brasilianske bandolimisten Hamilton de Holanda, som også blir remixa liva av Artist in residence Sidsel Endresen. 
Vi får verdenspremiere på en ny, norsk superkvartett, Reflections in Cosmo, bestående av Kjetil MøsterHans Magnus "Snah" RyanStåle Storløkken og Thomas Strønen. Dessuten den fremadstormende kubanske pianisten Alfredo Rodriguez i kvintettformat, ferskt materiale fra Mopti som har slått seg sammen med DJ Bendik Baksaas, og nytt, eksklusivt materiale fra den unge, prisbelønte bassisten Ellen Andrea Wang
Vi får høre det siste prosjektet til den amerikanske trommisen Terri Lyne Carrington, besøk av Danmarks kanskje kuleste live-band akkurat nå, Ibrahim Electric, og Karl Seglem serverer oss morgenkonserten Morgonspor som er en videreutvikling av Vossajazz-tingingsverket Som spor fra 2012. Den hardtslående, tuba-progrock-trioen Sot leverer nytt materiale, de lokale heltene i Red Hot fyller nok en gang Alexandra-parken, og det samme gjør de svenske jazz-hip hop'erne i Movits. På Moldejazz 2014 vil dessuten Kustbandet, sammen med noen av verdens beste dansere, ta deg med tilbake til en tid der jazzen var dansemusikk, og la folk kasta seg ut i lindy hop og foxtrot.

Kristin Asbjørnsen er en av de mest markante stemmene i norsk jazz, pop og verdensmusikk, og en stor opplevelse å høre live. Gjennom to tiår har hun markert seg som en genuin formidler av afroamerikanske spirituals. Nå er en gammelt drøm i ferd med å gå i oppfyllelse i det hun får ta med seg eget ensemble og den sørafrikanske a capella-gruppa Ladysmith Black Mambazo til Moldejazz' åpningskonsert. Asbjørnsen var på turne med de sistnevnte i Sør-Afrika i 2012 i regi av Rikskonsertene, og det er nå duka for reunion.

-Jeg ser fram til en ny musikalsk reise sammen med så fine sangere og mennesker. Settingen blir en annen enn i Sør-Afrika, der vi utelukkende sang a capella. Denne gangen skal gruppen i større grad inngå i mitt ensemble og med mitt repertoar. Dette blir derfor både en gjenopptagelse og videreutvikling, sier Asbjørnsen.
- Det fungerer også som en markering at det nå er tjue år siden apartheid-regimet falt. Det er meningsfylt at markeringen skjer gjennom afroamerikanske spirituals, livssanger som i seg selv lyser håpefullt av kraft og forsoning.

Til sitt seineste prosjekt, Mosaic, har den amerikanske trommisen Terri Lyne Carrington håndplukka noen av de dyktigste og mest særegne instrumentalistene og vokalistene verden har å by på. Til Molde tar hun med seg saksofonist Tia Fuller, vokalist Lizz Wright og trompetist Ingrid Jensen.

Den nye supergruppa Reflections in Cosmo, ble til da Thomas Strønen (Food, Humcrush, Maria Kannegaard trio) og Ståle Storløkken (Humcrush, Elephant9, Supersilent) fant ut at de hadde lyst til å gjøre noe nytt. De har spilt sammen i mange år, stort sett i sammensetninger der den frie improvisasjonen står sentralt., og var lystne på et litt mer låtstrukturert band.

- Og til det, tenkte vi at Kjetil Møster (Møster, Datarock, King Midas, Zanussi 5, The Core) med sin veldige sjangerakrobatikk, og Motorpsychos Hans Magnus "Snah" Ryan, var midt i blinken, sier Thomas Strønen.

- De er musikere vi har stor respekt for og som vi begge ønsker å jobbe mer med. Dessuten har de sammen med oss en veldig sjangermessig åpenhet, og en vilje til å prøve seg fram som jeg tror vil gjøre Reflections in Cosmo til et svært spennende prosjekt. Og verdenspremieren finner altså sted på Moldejazz.

Den unge, kubanske pianisten Alfredo Rodriguez er på alles lepper om dagen, kanskje delvis takket være Quincy Jones som de seinere åra har holdt sine produsentvinger beskyttende over Rodriguez. Med "The Invasion Parade" har han med seg et knippe uhyre dyktige musikere, og vi får materiale fra plata med samme navn. En blanding av kubanske jazz standards og egenkomponert materiale, og hele veien en helt egen blanding av kubanske rytmer og moderne jazz i toppskiktet.

Blanding av latinamerikansk musikk og uhyre velspilt jazz blir det også med Stefano Bollani og Hamilton de Holanda. Men her er det også sjarmerende flørting med barokk og en virtuositet uten sidestykke. Duoen gav en samlet, internasjonal musikkpresse gåsehud med skiva "O que será". Nå er det klart for gåsehud også midt i festivalsommeren.

Bollani og Holandas konsert blir også utgangspunkt for en live remix ved artist in residence Sidsel Endresen. Hun lager festival in residence når hun tar med seg Punkt-festivalgeneraler Jan Bang og Erik Honnoré og deres remix-konsept til Molde.Mer festivalsamarbeid blir det når Karl Seglem serverer oss morgenkonserten "Break of day", Morgonspor, som er en videreutvikling av Vossajazz' tingingsverk, Som spor, fra 2012.

Når DJ Bendik Baksaas har slått seg sammen med den unge, fremadstormende gruppa Mopti, er det bokstavlig talt klart for nye takter. Groovbasert, funky, velspilt og en herlig blanding av organisk og elektronisk, og ikke minst: aller første smak på Mopti og Bendik Baksaas får vi i Molde.

Eksklusivt materiale får vi også når Ellen Andrea Wang (Dag Arnesen trio, Pixel) tar med seg egen trio og nyskrevne, studioklare låter til Storyville. Dette blir første sjanse til å få en smakebit på den prisvinnende, unge bassistens kommende album.

I fjor vant Red Hot-vokalist Knut Marius Djupvik The Voice på TV2 til unison jubel i Molde. I juli fyller han sammen med resten av r&b-gjengen i Red Hot Alexandra-parken for sjuende gang.

Følg med på Moldejazz.no framover. Der kan du blant annet oppdaterte deg på Moldejazz barneprogram, barnazMoldejazz og samarbeidet med Kunstnersenteret.