Søk:
LIVE: Batagraf, Trondheim Voices
TrVoices.jpg
Stiller smerten: Trondheim Voices. Foto: Hanif Kawousi
14. oktober 2011
Seier for Jon Balke, for Trondheim Voices og Moldejazz.



Det var på en måte makabert relevant at Midtnorsk Jazzsenters bestillingsverk til Jon Balke for Trondheim Voices var satt opp som avslutningskonsert på lørdag i Kulturhuset. Jon Balke hadde basert verket på diktet ”Anodyne” av den amerikanske poeten og krigsjournalisten Yusef Komanyakaa.

Tittelen an-odyne betyr direkte oversatt fra gresk uten smerte, og kan vel best oversettes med ”smertestillende”. Jon Balke åpnet med å si noen ord til publikum om hvorfor de hadde valgt å gjennomføre konserten og pekte at innholdet i diktet reflekterer over gleden over å erkjenne menneskets fallibilitet og utilstrekkelighet. Selv om det kunne oppleves som meningsløst etter de forferdelige hendelsene, ble konserten et statement om at kun gjennom å akseptere tilværelsens meningsløshet kan vi finne gleden og samholdet som bringer oss videre.

Med denne bakgrunnen ga Batagraf og Trondheim Voices en utframføring av verket ”On Anodyne” som var gripende vakker. Ni kvinnestemmer, fire perkusjonister og en lydmann. Gripende vakkert, gripende rått og brutalt. Jeg kan ikke beskrive innholdet, det oppleves heller ikke som relevant i dag. La meg bare si at Jon Balke et al. leverte en verdig og vel passende refleksjon over de hendelser som har utspilt seg i Oslo og på Utøya det siste døgnet.

Tekst: Johan Hauknes





blog comments powered by Disqus


Utskriftvennlig versjon Del denne side